Robiłam wcześniej batony z fasoli, były fajne i smaczne ale ciężkie i zbite. Od tego czasu szukałam przepisu na ciasto z fasoli, które będzie miękkie i puszyste. W zeszłą środę znalazłam przepis na czekoladowe ciasteczka z fasoli i od razu zrobiłam z potrójnej porcji składników, a w piątek piekłam je kolejny raz.
Czekoladowe ciasteczka z fasoli nie są bardzo słodkie, czyli takie jak lubię. Miękkie i puszyste, można je jeść bez wyrzutów sumienia 🙂 Praktycznie nie da się zgadnąć z czego są zrobione. Idealne dla osób na diecie i tych unikających glutenu.
Składniki (na 12-14 dużych ciasteczek):
– 200 g suchej fasoli adzuki (3 szklanki po ugotowaniu)
– 6 łyżek kakao
– 9 łyżek ksylitolu
– 6 łyżek oleju
– 6 łyżek mleka roślinnego
– 2 łyżeczki sody
– 3 łyżki mielonego siemienia lnianego
– 1/3 gorzkiej czekolady
– duża szczypta soli
Wykonanie:
1. Fasolę namocz na noc w zimnej wodzie. Rano ugotuj do miękkości i odcedź.
2. Ostudzoną fasolę umieść w misce, dodaj pozostałe składniki (poza czekoladą) i zmiksuj na masę (ja używałam ręcznej końcówki blendera). Odstaw masę na 10 minut aby siemię lniane wchłonęło nadmiar wilgoci.
3. Nakładaj czubatą łyżkę ciasta na papier do pieczenia (lekko spłaszczając).
4. Czekoladę pokrój na drobne kawałki i posyp nimi ciasteczka.
5. Ciasteczka piecz przez 20 minut w 180 stopniach. Ostudź i gotowe.
Smacznego 🙂
Oryginalny przepis pochodzi ze strony erVegan, zmieniłam tylko cukier na ksylitol i czerwoną fasolę na fasolę adzuki. Efekt jest zachwycający. Spróbuj, nie będziesz żałować 🙂
12 Comments
A jakbym chciala uzyc stewie, to tez 9 lyzek? (nie wiem czy stewia i ksylitol sa tak samo “mocne”)
Niestety nie pomogę, bo nie używałam stewii. Może wsyp mniej, wymieszaj, spróbuj i ewentualnie dosyp więcej 🙂
w tych ciachach od razu można się zakochać – nie dosyć, że zdrowe to z pewnością mega smaczne 🙂
Muszę wypróbować, mam wszystkie składniki, tzn fasolę inną, bo biała jaś
Ciekawe czy się nadaje..mm
Z tego co wiem, to Marysia z białej jeszcze nie próbowała. Daj znać jak się udały 🙂
Właśnie zjadamy 🙂 mniam:-)
Super 🙂 Bardzo się cieszę, że ktoś czyta i nawet gotuje z moich przepisów. To daje motywację do testowania kolejnych ciekawych potraw 🙂
A co powiecie na babeczki bez cukru? ;p
1 banan, 2 jajka, 1,5 małej łyżki kakao (ale to nie jest konieczne ja po prostu lubię kakao), wiórki, rodzynki. Wymieszać, przelać do 4 foremek i na 5 min do mikrofali lub do piekarnika na 15min. Polewa: jogurt naturalny (można wymieszać z żelatyną jeżeli ktoś chce) i np owocek do przystroju. Dodałabym zdjęcie ale niestety nie ma tu jak
Dzięki za przepis 🙂 My nie jemy jajek, ale może ktoś z czytelników zrobi.
To się robi bez mąki?
Tak bez mąki. Zauważyłam, że nie jecie, ale może komuś akurat się przyda 😉 smakuje jak taki domowy murzynek
A pytanie czy te ciasteczka bez fasoli też byłyby dobre czy ta czekolada o wiele polepsza smak ? bo bym je sobie chętnie wypróbowała w weekend, ale zamiast czekolady dała jakieś owoce suszone
Same ciasteczka są mało słodkie, czekolada jest tu najbardziej słodka. Jeśli chcesz z niej zrezygnować, możesz dodać więcej ksylitolu/cukru do masy na ciasteczka. Chyba, że lubisz takie mało słodkie 🙂