Zdrowe odżywianie wcale nie musi oznaczać rezygnacji z burgerów. Zrobione w domu wegańskie burgery są pyszne, chrupiące, zdrowe i proste w wykonaniu. Nie zawierają cholesterolu i prawie nie mają tłuszczu.
Potrzebujesz dowolny kotlet (np. z soczewicy, ciecierzycy lub kaszy jaglanej) oraz warzywa. Dodatki możesz dowolnie zmieniać, tak że za każdym razem burger będzie trochę inny. Dla mnie kluczowy jest kiszony ogórek i cebula – muszą być i koniec 🙂 Zachęcam do spróbowania, my uwielbiamy taki obiad.
Składniki:
– bułka (najlepiej pełnoziarnista grahamka)
– kotlet wegański (np. z zielonej soczewicy z tego przepisu)
– kiszony ogórek
– pomidor
– cebula
– zielone liście (jarmuż, kapusta pekińska, sałata, liście brokuła)
– ketchup lub inny sos (np. czosnkowy)
1. Przygotuj ulubione kotlety.
2. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Bułkę rozkrój i włóż do piekarnika na około 5 minut.
3. Na spód bułki nakładaj kolejno: ketchup, ogórka, zielone liście, kotlet, pomidor i cebulę. Przykryj drugą połową bułki i gotowe 🙂
Pycha!!