Szybka, słodka przekąska pełna wapnia, magnezu i cynku. W te słodkie kuleczki można schować mnóstwo wartościowych składników, a dzieci nawet się nie zorientują, że jedzą coś zdrowego. Sprawdzone 😉 Według mnie to najzdrowsze słodycze na świecie 🙂
Składniki:
– 1 szklanka suszonych fig namoczonych przez conajmniej godzinę
– 2 szklanki dowolnej mieszanki ziaren, pestek lub orzechów (podstawa to pestki dyni, ziarenka słonecznika, orzechy lub migdały, z dodatkiem mielonych ziaren sezamu, siemienia lnianego i maku)
– wiórki kokosowe
Wykonanie:
1. Figi kroimy i wycinamy twarde końcówki.
2. Pestki i ziarna mielimy w blenderze z końcówką S.
3. Figi umieszczamy w dużej misce i dodajemy rozdrobnione suche składniki.
4. Przy pomocy blendera miksujemy wszystko na gęstą, kleistą masę, jeżeli masa wydaje się za sucha można dolać odrobinę wody.
5. Z gotowej masy formujemy figowe kuleczki wielości orzecha włoskiego i obtaczamy w wiórkach kokosowych. Jeżeli masa bardzo klei się do palców, należy zmoczyć je w zimnej wodzie.
Gotowego cukierki można przechowywać w lodówce w zamkniętym pojemniku kilka dni, ale bez obawy szybciej znikną niż się popsują 🙂 Z podanych proporcji wychodzi około 30 sztuk. Smacznego!
7 Comments
Ja robię z daktyli – przede wszystkim dlatego, że są tańsze 😛 🙂
Daktyle rzeczywiście są tańsze, ale nie zawierają tak dużo wapnia jak figi. Ponieważ daktyle jemy prawie codziennie w owsiance, do kuleczek wybieram figi 🙂
Zrobiłam dzisiaj. Są ekspresowe w wykonaniu i pyszne! No i najważniejsze: można jeść z dzieciakami, bez wyrzutów sumienia 🙂 Dziękuję za kolejny świetny przepis!
Super 🙂 Jedzcie na zdrowie 🙂
A czy można te orzechy/pestki wcześniej namoczyć aby były lepiej przyswajalne przez organizm? Zastanawiam się czy wtedy gęstość masy będzie odpowiednia.
Możesz spróbować, ale wtedy wcale nie będę chrupiące.