Robiłam już muffinki z dynią, marchewką, a także z cukinią Teraz przyszła kolej na buraki. Zawsze po przygotowaniu soku z buraków i marchwi zostawało mi dużo odpadów, które przeważnie lądowały w koszu. Tym razem postanowiłam wykorzystać buraki do ciasta i już wiem, że będę tak robić częściej. Z dodatkiem kakaowe muffiny z buraczkami są fajnie wilgotne i mięciutkie, a smak buraka jest całkowicie niewyczuwalny.
Hania mówi, że PYCHOTKA ale nie powiedziałam jej z czego są zrobione te babeczki 🙂
Składniki:
– 1/2 kubka mąki owsianej
– 1/2 kubka mąki gryczanej
– 1/2 kubka mąki orkiszowej
– 1 kubek tartych buraków lub pozostałości po robieniu soku
– 1/2 kubka cukru trzcinowego
– 1 kubek mleka roślinnego (np. domowe mleko migdałowe)
– 3 łyżki oleju
– 2 łyżki kakao
– 2 łyżeczki przyprawy do piernika
– 2 łyżeczki sody
1. W misce wymieszaj suche składniki: mąkę, cukier, sodę, kakao, przyprawę do piernika.
2. Dodaj mokre: mleko, buraki, olej i ponownie wymieszaj.
3. Przełóż do foremek i piecz około 25 minut w 180 stopniach (do suchego patyczka).
Gotowe 🙂