Krupnik z kaszą pęczak to kolejna tradycyjna polska zupa, która jak się okazuje nie musi być przygotowana z dodatkiem mięsa aby była pyszna. Kluczem do sukcesu jest dodatek suszonych grzybów.
Krupnik jest bardzo tani i prosty w przygotowaniu. Aż trudno uwierzyć, że z takich prostych, znanych wszystkim składników można zrobić tak dobrą zupę. Bardzo zasmakował też Hani, spełnia podstawowe warunki jej ulubionych zup. Dla Hani zupa musi być “ciepła i z ziemniaczkami”, bez ziemniaków nasze dziecko je chyba tylko pomidorówkę :).
Wszystko wskazuje na to, że zupy zagościły u nas na dobre. Przy takiej jesiennej pogodzie po treningu nie mam ochoty na zimny napój tylko właśnie na ciepłą zupę.
Składniki:
– 150g kaszy pęczak
– 2 litry wody
– 1 marchewka
– 1 pietruszka
– 1/2 cebuli
– 2 ziemniaki
– 4 kawałki suszonych grzybów
– 2 liście laurowe
– 2 ziela angielskie
– 1 łyżka majeranku
– sól, pieprz
– 1 łyżka sosu sojowego
– 2 łyżki ziarenek słonecznika
Wykonanie:
1. Grzyby namocz na noc w zimnej wodzie.
2. Kaszę umyj dokładnie na sitku. Zalej 2 litrami wody i gotuj przez 30 minut (od czasu zagotowania).
3. Marchewkę, pietruszkę i cebulę umyj, zetrzyj na tarce lub w pojemniku blendera.
4. Do zupy dodaj rozdrobnione warzywa oraz drobno pokrojone grzyby wraz z wodą w której się moczyły.
5. Dodaj sól, liście laurowe i ziele angielskie. Całość gotuj przez kolejne 30 minut.
6. W tym czasie umyj i obierz ziemniaki. Pokrój w kostkę i ugotuj w oddzielnym garnku.
7. Dodaj ugotowane ziemniaki, pieprz, sos sojowy, majeranek i ewentualnie więcej soli.
8. Zupę zabiel zmielonym w młynku słonecznikiem.
Na talerzach posyp natką pietruszki. Smacznego!