Jest połowa września, a lato w pełni 🙂 Korzystam ze słońca i świeżego powietrza na całego. Od kwietnia moje domowe biuro mieści się częściowo na balkonie i mam nadzieję, że jeszcze przez kilkanaście dni tak zostanie. Przed południem jest tam za dużo słońca, przez co kiepsko widać ekran komputera, ale po południu jest idealnie. Pracuję oddychając świeżym powietrzem i mogąc w przerwach spoglądać na drzewa za blokiem lub kwiaty w skrzynkach.
W związku z pogodą wstrzymuję się jeszcze z jesiennymi przepisami i mam dla Was przepis na lody z jarmużu. To bardzo zdrowe warzywo ma wiele zastosowań, od zup i sałatek do słodkich koktajli i lodów.
Zobacz moje ulubione przepisy z jarmużem.
Mnie osobiście zielony kolor lodów bardzo się podoba, ale jeśli chcesz go ukryć możesz dosypać jagody lub kakao. Ja przygotowuję lody w blenderze Vitamix i samo miksowanie zajmuje około minuty. Polecam 🙂
Składniki:
– 4 liście jarmużu
– 1 mrożony banan
– 1/4 szklanki mleka roślinnego
Wykonanie:
1. Banany pokrój w plasterki i zamroź.
2. Z jarmużu usuń twardą łodygę, podrzyj do na mniejsze kawałki i zmiksuj z mlekiem.
3. Zamrożonego banana zmiksuj z jarmużem, do uzyskania konsystencji lodów. Pudełko z bananami wyjmij na kilka minut przed rozpoczęciem przygotowywania lodów. Gdy lekko się rozpuszczą będzie łatwiej je wyjąć z pudełka i zmiksować.
Smacznego 🙂