Makaron z jagodami - Jak Zdrowo Żyć

Makaron z jagodami

Makaron z jagodami

Makaron z jagodami… znany wszystkim smak lata i wspomnienie dzieciństwa, a szczególnie obozów harcerskich gdzie taki obiad zawsze kończył się dokładką.

Na szczęście na diecie wegańskiej również można przygotować tę prostą ale jakże pyszną potrawę. Szczególnie dobrze smakuje z własnoręcznie zebranymi jagodami.

Składniki (na 2 porcje):
– makaron pełnoziarnisty
– 3/4 szklanki mleka roślinnego
– 1 bardzo dojrzały banan
– 2 łyżki siemienia lnianego
– 1 szklanka jagód

1. Makaron ugotować w lekko osolonej wodzie.

2. Mleko zmiksować z bananem.

3. Przelać do garnka, dodać jagody i zmielone siemię lniane. Podgrzewać mieszając, aż jagody puszczą sok i sos stanie się jagodowy 🙂

4. Makaron polać sosem na talerzach lub wymieszać wszystko w garnku. Posypać jagodami i zjadać.

Z bananem sos nie potrzebuje dodatkowego dosładzania, a siemię lniane fajnie zagęszcza całość, także nie trzeba korzystać ze śmietany. Dzięki temu potrawa ma mniej tłuszczu i cukru więc jest idealna dla osób odchudzających się.

2 Comments

  • Ania Posted 6 lipca 2015 16:17

    Sos mi się zważył przez co wygląda bardzo nieapetycznie i nie da się zjeść : (

    • Marysia Pabich Posted 14 lipca 2015 20:08

      Ciężko mi powiedzieć czemu tak się stało. Może za bardzo podgrzałaś? Nie robiłam jeszcze w tym roku, ale zrobię i napiszę.

Add your comment or reply. Your email address will not be published. Required fields are marked *