Makaron z jagodami… znany wszystkim smak lata i wspomnienie dzieciństwa, a szczególnie obozów harcerskich gdzie taki obiad zawsze kończył się dokładką.
Na szczęście na diecie wegańskiej również można przygotować tę prostą ale jakże pyszną potrawę. Szczególnie dobrze smakuje z własnoręcznie zebranymi jagodami.
Składniki (na 2 porcje):
– makaron pełnoziarnisty
– 3/4 szklanki mleka roślinnego
– 1 bardzo dojrzały banan
– 2 łyżki siemienia lnianego
– 1 szklanka jagód
1. Makaron ugotować w lekko osolonej wodzie.
2. Mleko zmiksować z bananem.
3. Przelać do garnka, dodać jagody i zmielone siemię lniane. Podgrzewać mieszając, aż jagody puszczą sok i sos stanie się jagodowy 🙂
4. Makaron polać sosem na talerzach lub wymieszać wszystko w garnku. Posypać jagodami i zjadać.
Z bananem sos nie potrzebuje dodatkowego dosładzania, a siemię lniane fajnie zagęszcza całość, także nie trzeba korzystać ze śmietany. Dzięki temu potrawa ma mniej tłuszczu i cukru więc jest idealna dla osób odchudzających się.
2 Comments
Sos mi się zważył przez co wygląda bardzo nieapetycznie i nie da się zjeść : (
Ciężko mi powiedzieć czemu tak się stało. Może za bardzo podgrzałaś? Nie robiłam jeszcze w tym roku, ale zrobię i napiszę.