Makaron ze szpinakiem i suszonymi pomidorami to szybki i pyszny obiad. Wykonanie tej potrawy nie zajmuje więcej czasu niż ugotowanie makaronu. Do tego jest bardzo proste, cała trudność to wyciśnięcie soku z cytryny i mieszanie w garnku 😉 Nie wymaga wcześniejszego planowania i przygotowywania (np. moczenia fasoli), dzięki czemu sprawdza się w nieprzewidzianych sytuacjach.
Obiad idealny na zimowe dni, kiedy ciężko o świeże warzywa i trzeba sobie pomagać korzystając z mrożonek i słoików. Osobiście bardzo lubię szpinak, a połączenie z suszonymi pomidorami bardzo mi pasuje.
Składniki (na 3 osoby):
– 250 g makaronu
– paczka mrożonego szpinaku (około 500 g)
– 4 ząbki czosnku
– 6 suszonych pomidorów w oleju
– 2 łyżki oleju z suszonych pomidorów
– 1 łyżka soku z cytryny
– 2 łyżki płatków drożdżowych
– sól, pieprz
Wykonanie:
1. W garnku podgrzej olej i zrumień na nim pokrojone w plasterki ząbki czosnku.
2. Dodaj szpinak i gotuj około 10 minut.
3. W tym czasie ugotuj makaron.
4. Dodaj pokrojone w paski suszone pomidory, sól, pieprz, sok z cytryny i płatki drożdżowe.
5. Przełóż makaron do szpinaku i wymieszaj.
Smacznego!
4 Comments
Nigdy nie jadłam takiego połączenia, ale jestem pewna, że szpinak i suszone pomidory świetnie się komponują 🙂 Całość wygląda bardzo smakowicie 😉
Witam, czemu służą płatki drożdżowe w przepisie? jak nie posiadam to gdzie kupić?pozdrawiam
Są smaczną przyprawą, nadają serowy posmak. Można kupić w sklepach ze zdrową żywnością oraz sklepach internetowych 🙂
Z suszonymi pomidorami makaron smakuje super, dzięki