Muffinki z cukinią to kolejny przepis na słodycze z warzywami. Są puszyste, wilgotne i lekko zielone ale w ogóle nie da się wyczuć cukinii.
Przepis podpatrzyłam na stronie Trochę Innej Cukierni ale trochę musiałam pozmieniać bo oryginalna wersja była dla mnie za mokra i trochę za tłusta. Z użyciem blendera te muffinki robi się bardzo szybko, kiedyś mierzyłam czas i po 10 minutach przygotowań już były w piekarniku 🙂
Odmierzając składniki 300 ml kubkiem otrzymałam masę na 12 babeczek.
Składniki:
– 1 i 1/2 kubka mąki pełnoziarnistej (u mnie wymieszana orkiszowa i żytnia)
– 1/2 kubka wiórków kokosowych
– 1 kubek cukinii (startej na tarce lub w blenderze)
– 1/2 kubka mleka roślinnego (np. domowego migdałowego)
– 1/2 kubka wody
– 1/2 kubka ksylitolu (lub cukru)
– 1 i 1/2 łyżeczki sody
Wykonanie:
1. W misce wymieszaj suche składniki: mąkę, wiórki kokosowe, ksylitol i sodę.
2. Cukinie umyj, wytnij gniazda nasienne i zetrzyj na tarce lub w pojemniku blendera (nie obieraj ze skóry).
3. Dodaj mokre składniki do miski: cukinię, mleko, wodę i wymieszaj. Mieszaj cierpliwie, bez dolewania większej ilości wody. Masa powinna być dość gęsta.
4. Przełóż do foremek na muffinki i wstaw do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na około 25-30 minut (do suchego patyczka).
Smacznego 🙂
Do tych muffinek świetnie pasuje czekoladowy krem z dyni i orzechów nerkowca. Przepis TUTAJ.
1 Comment
Bardzo dobre muffinki:) Zamiast mleka dodałam zblenderowanego banana i wyszły przepyszne 😀 pozdrawiam !