W szare, jesienne popołudnia często mam ochotę na coś słodkiego i zarazem zdrowego, przygotowuję wtedy gotowane jabłuszka.
Wystarczy kilka minut i mam słodki, sycący i rozgrzewający deser. Nie zawiera dodatku cukru, więc można go jeść codziennie bez wyrzutów sumienia. Idealny na poprawę humoru w chłodniejsze dni 🙂 Przydaje się także gdy z wizytą wpadną niezapowiedziani goście.
Składniki (na 1 porcję):
– 1 duże słodkie jabłko
– 1/2 dojrzałego banana
– 1/2 łyżeczki cynamonu
– łyżka rodzynek
1. Jabłko obierz, pokrój na ćwiartki i na plasterki.
2. W małym garnuszku gotuj jabłko z niewielką ilością wody.
3. Gdy jabłka zaczną się rozpadać, dodaj pokrojonego drobno banana.
4. Gotuj mieszając do uzyskania pożądanej konsystencji.
5. Przełóż do miseczki, posyp cynamonem i rodzynkami.
Ugotowane jabłko i banana można również zmiksować blenderem dla uzyskania idealnie gładkiej konsystencji ale ja wolę takie z wyczuwalnymi kawałkami jabłka. Zmiksowany deser można podawać mały dzieciom.
Gotowane jabłuszko jest lekko strawne i można je podawać przy problemach z żołądkiem, typu grypa jelitowa czy biegunka.
.
Bezpłatny e-book Śniadania do Pokochania

29 przepisów na śniadania, które sprawią, że Twoje dziecko będzie jadło zdrowo i różnorodnie.
Cała rodzina zakocha się w owsiankach, kaszy jaglanej czy kanapkach z roślinnymi pastami. A w weekend zaskoczysz rodzinę pysznymi plackami i naleśnikami. Wszystko w zdrowych wersjach, z dużą ilością owoców i bez dodatku cukru.
.
2 Comments
Przeepyszne! Jestem tylko ciekawa, czy takie ugotowane owoce po przestudzeniu można zostawić w lodówce? Jeśli tak, ile dni mogą być tak przechowywane?
Zawsze robię porcję na raz, więc nie odpowiem dokładnie, ale wiem, że niektórzy robią w ten sposób jabłka na zimę, więc pasteryzowane powinny długo postać.