Najprostszy jesienny deser - gotowane jabłuszka

Najprostszy jesienny deser – gotowane jabłuszka

Najprostszy jesienny deser – gotowane jabłuszka

W szare, jesienne popołudnia często mam ochotę na coś słodkiego i zarazem zdrowego, przygotowuję wtedy gotowane jabłuszka.

Wystarczy kilka minut i mam słodki, sycący i rozgrzewający deser. Nie zawiera dodatku cukru, więc można go jeść codziennie bez wyrzutów sumienia. Idealny na poprawę humoru w chłodniejsze dni 🙂 Przydaje się także gdy z wizytą wpadną niezapowiedziani goście.

Składniki (na 1 porcję):
– 1 duże słodkie jabłko
– 1/2 dojrzałego banana
– 1/2 łyżeczki cynamonu
– łyżka rodzynek

1. Jabłko obierz, pokrój na ćwiartki i na plasterki.

2. W małym garnuszku gotuj jabłko z niewielką ilością wody.

3. Gdy jabłka zaczną się rozpadać, dodaj pokrojonego drobno banana.

4. Gotuj mieszając do uzyskania pożądanej konsystencji.

5. Przełóż do miseczki, posyp cynamonem i rodzynkami.

Ugotowane jabłko i banana można również zmiksować blenderem dla uzyskania idealnie gładkiej konsystencji ale ja wolę takie z wyczuwalnymi kawałkami jabłka. Zmiksowany deser można podawać mały dzieciom.

Gotowane jabłuszko jest lekko strawne i można je podawać przy problemach z żołądkiem, typu grypa jelitowa czy biegunka.

.

Bezpłatny e-book Śniadania do Pokochania

ebook3

29 przepisów na śniadania, które sprawią, że Twoje dziecko będzie jadło zdrowo i różnorodnie.

Cała rodzina zakocha się w owsiankach, kaszy jaglanej czy kanapkach z roślinnymi pastami. A w weekend zaskoczysz rodzinę pysznymi plackami i naleśnikami. Wszystko w zdrowych wersjach, z dużą ilością owoców i bez dodatku cukru.

.

2 Comments

  • Julia Posted 5 lutego 2021 16:17

    Przeepyszne! Jestem tylko ciekawa, czy takie ugotowane owoce po przestudzeniu można zostawić w lodówce? Jeśli tak, ile dni mogą być tak przechowywane?

    • Marysia Pabich Posted 5 lutego 2021 19:34

      Zawsze robię porcję na raz, więc nie odpowiem dokładnie, ale wiem, że niektórzy robią w ten sposób jabłka na zimę, więc pasteryzowane powinny długo postać.

Add your comment or reply. Your email address will not be published. Required fields are marked *