Pasta z czerwonej fasoli - Jak Zdrowo Żyć

Pasta z czerwonej fasoli

Pasta z czerwonej fasoli

Zdrowe smarowidło na kanapki może powstać w kilka minut jeżeli wykorzystamy puszkowaną fasolę. Pastę z czerwonej fasoli przygotowuję w sytuacjach awaryjnych, kiedy dopada mnie głód, a nie mam zamoczonych lub ugotowanych innych strączków. Chociaż na co dzień staram się z wyprzedzeniem planować posiłki i moczyć nasiona, to nie zawsze się to udaje i wtedy dzięki puszce fasoli można wyczarować smaczną kolację lub śniadanie.

Składniki:
– puszka czerwonej fasoli lub ugotowana czerwona fasola
– 4 łyżki oleju lub oliwy
– 1 łyżeczka słodkiej papryki
– 1 łyżeczka przyprawy curry
– 1/2 łyżeczki ostrej papryki
– sól

1. Fasolę opłucz na sitku i przełóż do wysokiego naczynia.

2. Dodaj olej, przyprawy i zmiksuj blenderem.

3. Jeżeli pasta jest za gęsta dolej wody lub więcej oleju.

Do tego warzywa, ulubione pieczywo i  gotowe! Najlepiej smakuje z dojrzałym, słodkim pomidorem. Pycha 🙂

Szukasz roślinnych przepisów?

Szpinak z zieloną soczewicą

Codziennie zastanawiasz się co zjeść na obiad?

Brakuje Ci czasu na gotowanie i pomysłów na zdrowe obiady w czasie pracy? Ciągle jesz kanapki lub sięgasz po dania typu fast-food?

Poznaj pomysły na obiady, których znajomi będą Ci zazdrościć!

Potrzebujesz tylko 30 minut, a gotując od razu na kilka dni, jeszcze mniej czasu, warto jednak mieć system, aby nie jeść ciągle tego samego. Chcesz sprawdzić czy moje sposoby zadziałają u Ciebie?

Kliknij aby dowiedzieć się więcej!

.

8 Comments

  • Kuba Posted 1 listopada 2014 23:03

    PYCHA!! PYCHA!!! Zrobiłem i nawet rodzinie i znajomym smakowała. Super, szybka i smaczna.

  • Przyprawa Posted 27 marca 2015 02:32

    Tylko jakiego oleju, jakiej oliwy i do jakiego chleba…jak zdobędę z czasem wiedzę w tych kwestiach, to z pewnością zrobię tę pastę 🙂

    • Marysia Pabich Posted 27 marca 2015 07:54

      A do tego czasu nic nie jesz? 😉

    • Agnieszka Posted 8 sierpnia 2020 11:41

      Oliwy z oliwek i chleb razowy. Mam nadzieję, że pomogłam 🙂

  • Lidia Posted 26 września 2018 17:40

    Jak długo można przechowywać produkty tego typu?

    • Marysia Pabich Posted 26 września 2018 18:24

      2-3 dni można trzymać, potem lepiej już sprawdzać, czy nie ma pleśni.

  • rudoprzezzycie Posted 11 lutego 2019 17:21

    Z chęcią skorzystam z twojego przepisu 🙂 na pewno musi to być pyszne ?

    • Marysia Pabich Posted 11 lutego 2019 19:22

      Zachęcam 🙂 Daj znać czy smakowało 🙂

Add your comment or reply. Your email address will not be published. Required fields are marked *