Pasta z zielonej soczewicy z awokado i rukolą - Jak Zdrowo Żyć

Pasta z zielonej soczewicy z awokado i rukolą

Pasta z zielonej soczewicy z awokado i rukolą

Wiele razy robiłam pastę z zielonej soczewicy, ale ta wersja nie ma sobie równych. Jest PRZEPYSZNA!! Przepis mojej mamy. Muszę przyznać, że moja mama gotuje bardzo dobrze, a przestawienie się na kuchnię wegańską nie zajęło jej wiele czasu. Zawsze kiedy jedziemy do Babci Gosi (jak mówi nasza Hania) możemy liczyć na coś pysznego i chociaż mama nadal sporadycznie je mięso to często zaskakuje mnie wegańskimi potrawami jakich wcześniej nie znałam.

Składniki:
– 200g suchej zielonej soczewicy
– 1/2 małej cebuli
– 1 awokado
– rukola
– płatki drożdżowe (opcjonalnie)
– sól, pieprz
– 2 łyżki oleju

1. Soczewicę zalej wrzątkiem na 30 minut. Odcedź i ugotuj do miękkości (około 15minut).

2. Ugotowaną soczewicę i pozostałe składniki (awokado i cebula pokrojone) umieść w wysokim naczyniu i zmiksuj na masę.

3. Sprawdź czy nie trzeba bardziej dosolić i gotowe 🙂 Pasta smakuje idealnie ze świeżymi pomidorami.

pasta4

9 Comments

  • Justyna Posted 27 stycznia 2015 16:38

    Ile rukoli należy dać?

    • Marysia Pabich Posted 27 stycznia 2015 16:57

      Kilka – kilkanaście listków, zależy jak bardzo lubisz wyraźny smak rukoli 🙂

  • Pee Posted 15 lipca 2015 21:53

    Co kto lubi, ale cebula totalnie psuje smak. Może ćwierć…ale nie cała…ble! Poszło do kosza 🙁

    • Marysia Pabich Posted 15 lipca 2015 22:35

      Szkoda 🙁 ale rzeczywiście nie każdemu to samo smakuje. Jak ktoś nie przepada za dużą ilością cebuli to bezpieczniej zrobić bez, cebulę można zawsze pokroić na plasterki i położyć na kanapkę 🙂

  • Agnieszka_Agatha Posted 4 kwietnia 2016 11:36

    No właśnie mnie też zastanawia ta cebula – może lepiej zeszklić ją lub zahartować pokrojoną wrzątkiem ? A ile taką pastę można trzymać zamkniętą w słoiczku?

    • Marysia Pabich Posted 4 kwietnia 2016 13:54

      Agnieszka, 2-3 dni spokojnie możesz trzymać. Dłużej nie sprawdzałam 🙂

      • Marysia Pabich Posted 4 kwietnia 2016 14:02

        Zmniejszyłam ilość w przepisie do 1/2 małej cebuli. Kolejny raz można dać więcej jeśli będzie smakowało. A jeśli ktoś nie lubi smaku surowej cebuli, to może pominąć 🙂
        Pamiętam z dzieciństwa jak tata prosił mnie o kanapkę z samą cebulą. Może u nas taka cebulowa rodzina 🙂

  • Agata Posted 15 lipca 2017 17:59

    Mega fajne połączenie i wykorzystanie soczewicy i awokado 🙂
    pól cebuli jeszcze przejdzie ;D

    • Marysia Pabich Posted 17 lipca 2017 10:25

      Cieszę się, że się podoba 🙂 Smacznego 🙂

Add your comment or reply. Your email address will not be published. Required fields are marked *