Wiele razy robiłam pastę z zielonej soczewicy, ale ta wersja nie ma sobie równych. Jest PRZEPYSZNA!! Przepis mojej mamy. Muszę przyznać, że moja mama gotuje bardzo dobrze, a przestawienie się na kuchnię wegańską nie zajęło jej wiele czasu. Zawsze kiedy jedziemy do Babci Gosi (jak mówi nasza Hania) możemy liczyć na coś pysznego i chociaż mama nadal sporadycznie je mięso to często zaskakuje mnie wegańskimi potrawami jakich wcześniej nie znałam.
Składniki:
– 200g suchej zielonej soczewicy
– 1/2 małej cebuli
– 1 awokado
– rukola
– płatki drożdżowe (opcjonalnie)
– sól, pieprz
– 2 łyżki oleju
1. Soczewicę zalej wrzątkiem na 30 minut. Odcedź i ugotuj do miękkości (około 15minut).
2. Ugotowaną soczewicę i pozostałe składniki (awokado i cebula pokrojone) umieść w wysokim naczyniu i zmiksuj na masę.
3. Sprawdź czy nie trzeba bardziej dosolić i gotowe 🙂 Pasta smakuje idealnie ze świeżymi pomidorami.
9 Comments
Ile rukoli należy dać?
Kilka – kilkanaście listków, zależy jak bardzo lubisz wyraźny smak rukoli 🙂
Co kto lubi, ale cebula totalnie psuje smak. Może ćwierć…ale nie cała…ble! Poszło do kosza 🙁
Szkoda 🙁 ale rzeczywiście nie każdemu to samo smakuje. Jak ktoś nie przepada za dużą ilością cebuli to bezpieczniej zrobić bez, cebulę można zawsze pokroić na plasterki i położyć na kanapkę 🙂
No właśnie mnie też zastanawia ta cebula – może lepiej zeszklić ją lub zahartować pokrojoną wrzątkiem ? A ile taką pastę można trzymać zamkniętą w słoiczku?
Agnieszka, 2-3 dni spokojnie możesz trzymać. Dłużej nie sprawdzałam 🙂
Zmniejszyłam ilość w przepisie do 1/2 małej cebuli. Kolejny raz można dać więcej jeśli będzie smakowało. A jeśli ktoś nie lubi smaku surowej cebuli, to może pominąć 🙂
Pamiętam z dzieciństwa jak tata prosił mnie o kanapkę z samą cebulą. Może u nas taka cebulowa rodzina 🙂
Mega fajne połączenie i wykorzystanie soczewicy i awokado 🙂
pól cebuli jeszcze przejdzie ;D
Cieszę się, że się podoba 🙂 Smacznego 🙂