Pamiętacie, że najzdrowiej jest jeść brokuły na surowo? Teoretycznie tak jest zdrowiej, ale czy smaczniej? 🙂
Ja w październiku zakochałam się w sałatce z gotowanego brokuła i tofu z bazylią. Sałatka bardzo prosta w wykonaniu, tylko z 4 składników (chyba, że dodasz orzechy to będzie 5). Plus tej sałatki jest taki, że w dwie osoby zjadamy od razu całego brokuła, na surowo nie ma możliwości żebyśmy zjedli tak dużo.
Od kilku lat nie używam już majonezu, ani śmietany, a do sałatek wykorzystuję tahini (pastę z sezamu). Jeśli jeszcze jej nie znasz, to bardzo polecam. W sklepach można kupić tahini w różnych konsystencjach, część jest niestety tak twarda, że nie nadaje się do sałatek. Ja przez długi czas kupowałam w Piotrze i Pawle, ale ostatnio nie mogłam jej znaleźć, więc może jest już wycofana z oferty. Teraz korzystam z tahini firmy Primaeco (zobacz na zdjęciu poniżej) i jestem bardzo zadowolona.
Sałatkę z brokuła możesz polać bezpośrednio tą pastą, lub przygotować na jej podstawie sos czosnkowy. Możesz też zjeść ją zupełnie bez sosu (tak lubi Tomek), ale wtedy polecam dodać orzechy włoskie, aby w sałatce było źródło tłuszczu.
.
Składniki na sałatkę:
– 1 duży brokuł
– 1 pomidor
– 1/2 kostki tofu z bazylią
– kiełki brokuła
– pasta tahini lub sos czosnkowy z przepisu poniżej
– orzechy włoskie (opcjonalnie)
Wykonanie:
1. Brokuła umyj i podziel na różyczki. Ugotuj w małej ilości wody lub na parze.
2. Pomidora i tofu pokrój w kostkę.
3. Ugotowanego brokuła drobno pokrój i ułóż na talerzu. Dodaj pomidora i tofu.
4. Polej sosem tahini lub przygotowanym na jego podstawie sosem czosnkowym, posyp kiełkami i orzechami włoskimi.
Każdą porcję szykuję od razu na oddzielnym talerzu i nie mieszam już składników przed podaniem.
.
Składniki na sos czosnkowy:
– 1 łyżka tahini
– 1 łyżka soku z cytryny
– 1 łyżka wody
– 1/2 ząbka czosnku
– sól, pieprz
Wykonanie:
1. W kubku wymieszaj tahini, wodę, sok z cytryny i wyciśnięty czosnek. Dodaj sól i pieprz.
Smacznego 🙂