Surowe warzywa i owoce powinny pojawiać się w naszej diecie każdego dnia, im bardziej kolorowe tym lepiej.
Surówki są świetnym sposobem na zjedzenie surowych warzyw, a czerwona kapusta jest sposobem na zjedzenie czegoś fioletowego. Za ten kolor odpowiadają antocyjany (obecne również w czerwonych winogronach, śliwkach, jagodach, czarnych porzeczkach i jeżynach), które mają działanie przeciwzakrzepowe dzięki czemu chronią serce. Są także jednymi z najsilniejszych przeciwutleniaczy. I dodatkowo jednym z najtańszych. Więcej na ten temat przeczytasz w tekście Czy warto przepłacać za superfood?
Surówka z czerwonej kapusty jest ulubioną surówką naszej Hani 🙂 Jeżeli Twoje dziecko również na swoją ulubioną surówkę, warto przygotowywać ją jak najczęściej. W ten sposób buduje się pozytywne skojarzenia związane z surówkami i poznawanie nowych smaków warzyw powinno być łatwiejsze.
Składniki (na 2 porcje):
– 1/2 główki małej czerwonej kapusty
– 1 małe jabłko (lub 1/2 dużego)
– 1 mała marchewka
– 2 łyżki oliwy z oliwek
– sól
Wykonanie:
1. Kapustę drobno poszatkuj, przełóż do miseczki, dodaj oliwę, sól i mocno ubij, tak żeby białe części kapusty zrobiły się różowe.
2. Odstaw na chwilę aby kapusta lekko zmiękła, w tym czasie umyj i obierz marchewkę.
3. Marchewkę i jabłko ze skórką zetrzyj na tarce z grubymi oczkami. Dodaj do kapusty i wymieszaj.
Smacznego 🙂