
Smak świeżych bułeczek lub chałki i twarożku kojarzy mi się z wakacjami u babci na działce i śniadaniami jedzonymi na świeżym powietrzu. Pamiętam jak moja mama sama robiła twarożek z mleka prosto od krowy, po które chodziliśmy każdego wieczoru do pobliskiego gospodarstwa. A rano zajadaliśmy się twarożkiem z rzodkiewkami lub pomidorami, popijając wszystko ciepłym kakao. Chyba tylko u babci jadałam śniadanie na dworze i to niezależnie od pogody bo po prostu w domu nie było tyle miejsca żebyśmy usiedli wszyscy razem. Śniadania na dworze mają swój urok, powietrze jest wtedy takie świeże i pachnące.
Kiedy na wiosnę pojawiają się rzodkiewki i robi się ciepło, przypominają mi się tamte beztroskie chwile dzieciństwa i tęsknię za porankami na działce i twarożkiem. W takich momentach warto pamiętać, że naturalne tofu ma neutralny smak i można je przyrządzić tak, że bardzo przypomina twarożek. Twarożek z tofu to moje ulubione drugie śniadanie. Do tego grahamki, rzodkiewki, pomidory i gotowe.
Składniki:
– 90g tofu (1/2 kostki)
– sok z 1/2 cytryny
– 4-5 rzodkiewek
– 1 łyżka płatków drożdżowych
– sól, pieprz
1. Tofu pokrusz i umieść w pojemniku blendera z ostrzem S. Dodaj płatki drożdżowe, sok z cytryny, sól i pieprz. Zmiksuj.
2. Rzodkiewki umyj, pokrój i dodaj do serka. Wymieszaj i gotowe.
Jeżeli dasz odpowiednią ilość soku z cytryny i soli to twarożek z tofu smakuje jak tradycyjny, a charakterystyczny smak tofu nie jest wyczuwalny.
Ciekawostka: Liście rzodkiewki są jadalne. Możesz je wykorzystać do sałatek, zielonych koktajli lub wycisnąć z nich sok.
Ciekawostka 2: Spróbuj również twarożku z orzechów nerkowca.
Z liści rzodkiewek można też robić wyśmienite pesto, które później można wykorzystać do posmarowania pieczywa. Tylko trzeba uważać i kupować od zaufanego sprzedawcy, żeby nie jeść liści, które są pryskane. Mam tez pytanie: mogę użyć zwykłego tofu naturalnego Polsoi, czy polecasz jakieś inne, powiedzmy jedwabiste? Pytam, bo serek ma fajną konsystencję, a nie wiem z jakiego tofu można coś takiego uzyskać.
Ja używam zwykłe naturalne tofu. Najbardziej lubię z Polsoi ale to akurat kupiłam w Carrefour, nazwy producenta nie pamiętam.
też używam tego z carrefura jednak takiej fajnej konsystencji nigdy nie mogę uzyskać
może wina innego blendera/miksera?
Producentem tofu z carrefoura jest solida-food
Trochę niedowierzalam temu twarozkowi z tofu, bo się nasluchalam, ze tofu to takie niedobre i bez smaku. Jestem w szoku jaki podobny, pyszny smak jest tego twarozku ale nie oszukujmy się do tego niskotluszczowego 😀
Tofu rzeczywiście jest bez smaku, ale to jest też zaletą bo można je przyprawić na różne sposoby.
Polecam jeszcze twarożek z orzechów nerkowca. Przepis tutaj: https://jakzdrowozyc.pl/twarozek-z-orzechow-nerkowca/