Dzisiaj przedstawiam mój sposób na bardzo szybki w przygotowaniu obiad. Przydaje się, kiedy nie mamy czasu na gotowanie, a potrzebujemy zjeść porządny posiłek. Mój sposób to Tortilla wegetariańska!
Wbrew pozorom nie składa się tylko z placka i sałaty. Dzięki wysokokalorycznym dodatkom naprawdę można się nią najeść. Pierwszy wysokokaloryczny składnik to domowa pasta z ciecierzycy (u mnie w wersji z suszonymi pomidorami). Drugi składnik podnoszący kaloryczność tego dania to awokado 🙂
Po dwóch takich tortillach nie czułam głodu przez kolejne kilka godzin 😀
Muszę się jednak przyznać, że placki do tortilli kupiłam w sklepie. Nie opanowałam jeszcze sztuki robienia ich samodzielnie w domu. Jeśli macie sprawdzone przepisy, to chętnie je poznam i wypróbuję!
Poniżej mój przepis na tortillę 🙂
Składniki:
– hummus z suszonych pomidorów (przepis tutaj)
– dowolne zielone warzywa liściaste (rukola, sałata, jarmuż, kapusta pekińska)
– kolorowe warzywa (pomidor, papryka)
– kiełki (doskonałe źródło witamin i minerałów)
– awokado (źródło zdrowych tłuszczy)
– placki do tortilli (domowe lub kupne)
Wykonanie:
1. Placek do tortilli podgrzej (w mikrofali, na patelni lub w piecu).
2. Posmaruj hummusem.
3. Nałóż ulubione warzywa (nie za dużo bo nie dasz rady zawinąć ;)).
4. Zwiń i zjadaj!
Smacznego 🙂
.
Jeśli podobał Ci się ten post, podziel się nim, korzystając z przycisków poniżej. Dziękujemy!
Codziennie zastanawiasz się co zjeść na obiad?
Brakuje Ci czasu na gotowanie i pomysłów na zdrowe obiady w czasie pracy? Ciągle jesz kanapki lub sięgasz po dania typu fast-food?
Poznaj pomysły na obiady, których znajomi będą Ci zazdrościć!
Potrzebujesz tylko 30 minut, a gotując od razu na kilka dni, jeszcze mniej czasu, warto jednak mieć system, aby nie jeść ciągle tego samego. Chcesz sprawdzić czy moje sposoby zadziałają u Ciebie?
.
3 Comments
Bardzo długo kupowałam gotową tortillę myśląc, że zrobienie jej jest bardzo trudne… i to był wielki błąd 🙂 Odkąd poznałam ten przepis robię ją sama i o wiele lepiej mi smakuje.
Przepis na ok 8 placków (w zależności od średnicy patelni)
2 szklanki mąki (ja daję szklankę orkiszowej i szklankę pszennej pełnoziarnistej)
160 ml gorącej wody,
2 łyżki oleju
szczypta soli.
Mąkę i sól mieszam, zalewam wodą i olejem – mieszam łyżką, potem zagniatam ciasto (dokładnie). Odstawiam na ok 5 minut aby ciasto odpoczęło. Formuję 8 kulek – wielkość jak piłeczki do ping ponga. Rozwałkowuję i piekę (smażę?) na suchej teflonowej patelni po ok 25 sekund z każdej strony. Gotowe – smacznego 🙂 Ps. nie będą takie piękne i równiutkie jak ze sklepu ale będą bardzo smaczne. Ps.2. na tortillach będą pojawiać się podczas pieczenia bąble – nie przejmować się 🙂
Aga, wielkie dzięki!! Wypróbuję na 100% 🙂
Super przepisy 🙂 Tortille muszę koniecznie sama wypróbować 🙂