Ten przepis na wegańskie gofry jest jednym z pierwszych wegańskich przepisów jakie wypróbowałam (już prawie dwa lata temu), ale dopiero teraz zrobiłam do niego zdjęcia.
Zanim przeszłam na dietę wegańską nie robiłam nigdy w domu gofrów! To taka uwaga dla osób, które myślą, że zdrowe odżywianie lub dieta wegańska jest trudna i nie będzie im się chciało gotować. Ja zaczęłam robić rzeczy jakich wcześniej nawet nie próbowałam 🙂
Wracając do przepisu na gofry. Nie spodziewajcie się puszystych, mięciutkich gofrów jak z cukierni. Wypieki z mąki pełnoziarnistej mają to do siebie, że są bardziej zwarte i twarde. Ale obiecuję, że z bitą śmietaną i świeżymi owocami, będą znikać bardzo szybko. Na zdjęciu są truskawki ale możesz wykorzystać maliny, jagody, a zimą ananasa lub kiwi.
Składniki (na około 10 gofrów):
– 1 szklanka płatków owsianych górskich
– 1 szklanka mąki pełnoziarnistej (np. orkiszowej)
– 1 szklanka mąki pszennej
– 1 szklanka mleka roślinnego (np. zrobionego z orzechów nerkowca)
– 2 łyżki siemienia lnianego (zmielonego w młynku)
– 1 łyżka oleju (plus olej do posmarowania gofrownicy)
– puszka mleka kokosowego (schłodzonego przez noc w lodówce) + 2 łyżki ksylitolu
– dowolne świeże owoce
Wykonanie:
1. Płatki owsiane zalej zimną wodą i odstaw do napęcznienia na kilka godzin.
2. W misce wymieszaj płatki, mąkę, mleko, zmielone siemię lniane, olej.
3. Przed pierwszym pieczeniem posmaruj gofrownicę olejem.
4. Łyżką nakładaj ciasto i piecz około 15-20 minut.
Podawaj z bitą śmietaną z mleka kokosowego i świeżymi owocami.
Aby ubić mleko kokosowe należy porządnie schłodzić je w lodówce, tak aby gęsta masa oddzieliła się od wody. Następnie przełożyć tylko gęstą masę (wodę możesz wykorzystać do koktajlu) do wysokiego naczynia, dodać 2 łyżki ksylitolu i ubić ubijaczką do jajek. Ja przeważnie kupuję mleko kokosowe w LIDLu i zawsze dobrze się ubija.
Smacznego 🙂
1 Comment
Pycha! Dzięki Mary za słodki wieczór 🙂