Słyszałam wiele razy, że bez mięsa nie można się najeść. Ta fasolka całkowicie temu zaprzecza. Dzięki dodatkowi wędzonego tofu smakuje zupełnie jak klasyczna fasolka po bretońsku i jest bardzo sycąca. Zarówna fasola jak i tofu są bogatymi źródłami białka, także taki posiłek z powodzeniem zastępuje mięsny.
Składniki (na 3 osoby):
– 250g suchej białej fasoli
– 1 duża cebula
– 2 łyżki oleju
– kartonik przecieru pomidorowego
– 180g kostka wędzonego tofu
– 2 łyżeczki majeranku
– 1 łyżeczka cząbru
– 2 łyżki sosu sojowego
– sól, pieprz
1. Fasolę zalej zimną wodą i odstaw do namoczenia na co najmniej 12 godzin.
2. Opłucz na sitku, zalej zimną wodą, posól i ugotuj do miękkości.
3. W garnku podgrzej olej i zrumień na nim cebulę. Wlej przecier pomidorowy i gotuj bez przykrycia przez kilkanaście minut, aż lekko zgęstnieje.
4. Dodaj pokrojone w kostkę tofu, ugotowaną fasolę, przyprawy i gotuj kolejne 10-15 minut. Gotowe.
Fasolkę najczęściej jemy z chlebem lub kaszą gryczaną.
.
Pobierz darmowy e-book z przepisami na proste i zdrowe śniadania. Kliknij tutaj.
1 Comment
Klasyczne polskie danie, które uwielbiam m.in. za jego smak i prostotę wykonania. Oprócz fasoli Jaś dodaję przecier Pomidori, do tego przyprawy ziołowe, które nadają tej potrwaie fantastyczny smak. Polecam.