Wegetariańskie leczo z fasolki szparagowej

Wegetariańskie leczo z fasolki szparagowej

Wegetariańskie leczo z fasolki szparagowej

Przepisów na leczo może być bardzo dużo, bo to danie daje ogrom możliwości. Jednak u mnie podstawowe składniki to fasolka szparagowa, cukinia, marchewka i papryka. Latem gotuję w dużym garnku i jemy przez 2 dni 🙂

Dla mnie leczo to smak lata, ale zimą też można je zrobić, korzystając z mrożonek.

Proporcje możesz śmiało zmieniać, dodając więcej cukinii, zamieniając część fasolki na kabaczka lub dając więcej papryki.

Możesz również eksperymentować z przyprawami, sprawdź mój przepis na leczo z curry i mlekiem kokosowym >>

Więcej przepisów na zdrowe i szybkie obiady znajdziesz w moim e-booku.
Sprawdź tutaj >>

Składniki:
– 1 kg fasolki szparagowej (dowolnego koloru)
– 1 cukinia
– 1 czerwona papryka
– 2 marchewki
– 1 cebula
– 100 g koncentratu pomidorowego
– 1 szklanka ugotowanej ciecierzycy lub soczewicy (opcjonalnie)
– 2 łyżki płatków drożdżowych
– sól, pieprz

Wykonanie:
1. W dużym garnku podduś w wodzie drobno pokrojoną cebulę.

2. Pokrój pozostałe warzywa:
– marchewki, cukinię i paprykę w kostkę,
– fasolkę szparagową w kawałki o długości około 3 cm.

3. Warzywa dodaj do garnka. Gotuj pod przykryciem aż fasolka zmięknie. Od czasu do czasu zamieszaj. W razie potrzeby dolej wody.

4. Dodaj sól, pieprz, płatki drożdżowe i przecier pomidorowy. Wymieszaj i jeszcze chwilę podgrzewaj.

5. Jeśli chcesz, aby danie było bardziej kaloryczne dodaj ugotowane wcześniej strączki (ciecierzycę lub zieloną soczewicę). Możesz również wykorzystać strączki ze słoika lub puszki.

6. Leczo podawaj z brązowym ryżem, kaszą gryczaną lub chlebem, oraz z dodatkową surówką.

Smacznego!

.

Jak zawsze proszę o udostępnianie tego tekstu dalej, niech zdrowe przepisy idą w świat!

.

Darmowy e-book z przepisami
na zdrowe śniadania

zdrowe śniadanie

ŚNIADANIA DO POKOCHANIA to nasz e-book, w którym znajdziesz 29 przepisów na zdrowe i szybkie w przygotowaniu śniadania (wystarczy nawet 5 minut).

Zakochasz się w owsiankach, kaszy jaglanej czy kanapkach z roślinnymi pastami. A w weekend zaskoczysz rodzinę pysznymi plackami i naleśnikami. Wszystko w zdrowych wersjach, z dużą ilością owoców i bez dodatku cukru.

Pobierz darmowy e-book >>

.

1 Comment

  • Andrzej Posted 31 lipca 2020 10:46

    O! Nie jadłem jeszcze w takiej wersji 😮 Przetestuję, dzięki!

Add your comment or reply. Your email address will not be published. Required fields are marked *