Zupa brukselkowa to propozycja typowo zimowa. Zimą jemy więcej ciepłych posiłków i zdecydowanie więcej zup niż latem czy wczesną jesienią.
Warzywa zupa z dodatkiem strączków może być również dobrym pomysłem na śniadanie lub kolacje. Zupy warzywne są niskokaloryczne i bardzo wartościowe. Bardzo często możemy przemycić do nich warzywa, których nie jemy w inne postaci, np. korzeń pietruszki lub selera.
Składniki:
– 300 g brukselki
– 1 marchewka
– 1 pietruszka
– 1 łodyga od brokuła
– 3-4 ziemniaki
– 1/2 szklanki żółtej soczewicy
– 2 łyżki płatków drożdżowych
– 1/2 łyżeczki kurkumy
– 1 łyżka mleka kokosowego.
– sól
Wykonanie:
1. Do dużego garnka wlej 1 litr wody i zacznij podgrzewać.
2. Marchewkę i pietruszkę obierz i zmiksuj w pojemniku blendera na drobne kawałki. Łodygę od brokuła również zmiksuj lub pokrój w drobną kostkę. Dodaj rozdrobnione warzywa oraz całe brukselki do zupy.
3. Ziemniaki pokrój w kostkę. Dodaj do zupy wraz z 1/3 łyżeczki soli.
4. Soczewicę przepłucz na sitku i również dodaj do zupy. Gotuj całość przez 30 minut.
5. Przelej 300 ml zupy do blendera kielichowego (lub oddzielnego naczynia, jeśli korzystasz z blendera ręcznego), dodaj płatki drożdżowe, kurkumę i mleko kokosowe. Zmiksuj i wlej do pozostałej zupy.
6. Na talerzu dodaj natkę pietruszki lub drobno posiekany jarmuż.
Smacznego 🙂
.
29 przepisów na śniadania, które sprawią, że Twoje dziecko będzie jadło zdrowo i różnorodnie.
Cała rodzina zakocha się w owsiankach, kaszy jaglanej czy kanapkach z roślinnymi pastami. A w weekend zaskoczysz rodzinę pysznymi plackami i naleśnikami. Wszystko w zdrowych wersjach, z dużą ilością owoców i bez dodatku cukru.
.