Zupa pomidorowa to ulubione danie mojego dziecka, ponieważ Hania je ją dość często staram się zawrzeć dużo zdrowych składników, inaczej mam wrażenie, że dziecko je makaron z wodą. Po dodaniu soczewicy i dyni zupa jest bardziej gęsta i sycąca, ale nie jest to jeszcze zupa krem, jakich Hania nie lubi. Makaron pełnoziarnisty i duża ilość zielonej pietruszki zmieniają zwykłą pomidorówkę w wartościowe danie dla całej rodziny.
Składniki (na 6 porcji):
– włoszczyzna (3 marchewki, 2 pietruszki, 1 mały seler)
– 1 butelka przecieru pomidorowego
– 1 szklanka czerwonej soczewicy
– 1 szklanka dyni pokrojonej w kostkę
– 2 łyżki oliwy z oliwek
– 1 łyżka sosu sojowego
– 1 łyżeczka ksylitolu (lub innego słodzidła)
– sól, pieprz, suszona bazylia
– 2 łyżki płatków drożdżowych
– natka pietruszki
Do dużego garnka wlej około 1,5 litra wody i ugotuj włoszczyznę do miękkości. Oddzielnie ugotuj soczewicę (5 minut we wrzącej osolonej wodzie). Po wyjęciu włoszczyzny do wywaru wlej pomidory, dołóż soczewicę i dynię. Gotuj do momentu, aż dynia będzie miękka i będzie się rozpadać. Dodaj przyprawy (sól, pieprz, bazylia, sos sojowy), oliwę i płatki drożdżowe. Całość zmiksuj blenderem. Zupę podawaj z pełnoziarnistym makaronem lub brązowym ryżem, posypaną natką pietruszki.
Smacznego 🙂
2 Comments
U nas gotujemy pomidorowo-dyniową z czosnkiem i kombinacją przypraw (tymianek, majeranek, bazylia, oregano, cząber). Teraz szukamy pomysłów na urozmaicenie 😉 Mam pytanie: czy płatki drożdżowe kupujesz gdzieś stacjonarnie?
Najczęściej zamawiam przez internet, ale w sklepie ze zdrową żywnością u mnie w mieście też kupowałam. W marketach niestety nigdy nie widziałam, ale też nie szukałam specjalnie.