Czy wiesz, że zielone liście można jeść nie tylko w sałatkach ale również w zupach? Botwinka jest pyszną zupą w której można upchnąć masę zdrowej zieleniny. Zupa botwinka pojawia się na naszych stołach każdej wiosny 🙂
Przepis pochodzi z mądrości ludowej, czyli od mojej mamy, która nie tylko nauczyła mnie jak ugotować wspaniałą botwinkę ale także wyhodowała ją we własnym ogródku 🙂
Składniki:
– 2 duże buraki
– 2 duże ziemniaki
– pęczek liści botwinki (poza sezonem możesz zamienić na liście jarmużu)
– 1 marchewka
– 1 jabłko
– 2 łyżki soku z cytryny
– 2 łyżki mleka kokosowego z puszki
– 2 łyżki mielonych ziarenek słonecznika (opcjonalnie)
– 2 łyżki płatków drożdżowych
– sól
1. Do dużego garnka wlej 1,5 litra wody. Zacznij podgrzewać.
2. Buraki i marchewkę obierz, umyj i rozdrobnij w pojemniku blendera lub zetrzyj na tarce. Wrzuć do garnka.
3. Łodygi i liście od botwinki pokrój w paski. Wrzuć do zupy, dodaj sól. Gotuj przez około 7 minut od momentu gdy całość się zagotuje.
4. Ziemniaki obierz, pokrój w kostkę i ugotuj w oddzielnym garnku do miękkości.
5. Jabłko obierz i zetrzyj na tarce. Dodaj do zupy wraz z sokiem z cytryny. Ponownie gotuj około 7 minut.
6. Dodaj ugotowane ziemniaki. Możesz zjeść zupę w takiej postaci lub zabielić mlekiem kokosowym, zmielonym słonecznikiem i płatkami drożdżowymi, ewentualnie lekko dosłodzić lub dosolić do smaku.
Gotowe. Na talerzach posyp natką pietruszki lub koperkiem (będzie jeszcze więcej zielonych liści :)).