Dzisiaj kolejny przepis na kotlety, bo przecież dieta bezmięsna nie oznacza rezygnacji z kotletów! Wręcz przeciwnie, można ich zrobić bardzo wiele rodzajów. Ogranicza nas chyba tylko wyobraźnia 🙂
Do takich kotletów można wykorzystać składniki, które akurat znajdują się w domu, lub pozostałości z przygotowywania innych potraw. Ja tym razem wykorzystałam kaszę jaglaną, która została po pieczeniu pasztetu, dodałam do niej ugotowaną ciecierzycę i surowego brokuła. W ten sposób powstały kotlety z kaszy jaglanej, ciecierzycy i brokuła. Pyszności!! Wystarczy dodać surówkę i obiad gotowy.
Składniki:
– 1 mały brokuł
– 1 i 1/2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
– 1 i 1/2 szklanki ugotowanej ciecierzycy
– pieprz, sól
– 2 ząbki czosnku
– 2 łyżki oleju
– 2 łyżki mielonych nasion chia lub siemienia lnianego
Wykonanie:
1. Brokuła umyj i drobno posiekaj lub rozdrobnij w pojemniku blendera.
2. Wszystkie składniki umieść w dużej misce i zmiksuj końcówką blendera na gładką masę.
3. Z masy formuj kotlety i układaj na papierze do pieczenia.
4. Piecz przez około 40 minut w temperaturze 150 stopni. W połowie pieczenia możesz odwrócić kotlety, ale nie jest to konieczne.
Smacznego 🙂
Jeśli podoba Ci się ten tekst, podziel się nim, korzystając z przycisków poniżej. Dziękujemy!!
6 Comments
Bardzo fajny przepis, a te kotlety z kaszy jaglanej to naprawdę bardzo smaczna sprawa, właściwie to można zapomnieć, że jest się na diecie 🙂
Wypróbowalam przepisy na pyszne kotlety.Polecam zwłaszcza te z kaszą jaglaną .
Bardzo się cieszę, że smakowały 🙂
Oo, właśnie szukam dań z ciecierzycą. To moje początki wege.. 🙂 na pewno spróbuję Twojego! W ogóle w sklepie natknęłam się na ciecierzycę z warzywami od Międzychodu i powiem ci jestem w szoku, że gotowe danie jest tak pyszne!
Polecam 🙂 Odkrywanie nowych potraw to super zabawa 🙂
Super pomysł i inspiracja na danie obiadowe w naszym cateringu dietetycznym. Bardzo dziękuję za pomysł – przepis wykorzystamy na pewno 🙂