Uwielbiamy truskawki 🙂 Warto wykorzystać sezon i jeść je regularnie. Są bardzo zdrowe, to doskonałe źródło witaminy C i rozpuszczalnego błonnika. Chronią przed rakiem, anemią i chorobami serca.
No chyba, że polejemy je tłustą śmietaną i posypiemy cukrem… znasz to?
Muszę, się przyznać, że ja też tak jadłam przez wiele lat, ale już nie jem 🙂 Teraz znam inne, zdrowe sposoby na jedzenie truskawek. Poniżej znajdziecie 5 przepisów na desery z truskawkami, bez pieczenia, bez glutenu i bez nabiału 🙂
.
Kasza jaglana z truskawkami
Kasza jaglana z truskawkami może być śniadaniem lub deserem. U nas jest przeważnie śniadaniem, bo wszyscy lubimy śniadania na słodko, ale jeśli ktoś nie lubi to może zjeść jako deser.
Składniki (na 3 duże porcje):
– 1 szklanka kaszy jaglanej
– 1 szklanka mleka roślinnego
– 2 banany
– 2 łyżki mielonego siemienia lnianego
– truskawki
Wykonanie:
1. Wieczorem kaszę przepłucz na sitku zimną wodą i przelej wrzątkiem. Zagotuj 2 szklanki wody, do wrzątku wsyp kaszę i gotuj pod przykryciem przez 15 minut (bez mieszania).
2. Rano do kaszy wlej mleko, dodaj siemię lniane, wkrój banany i zmiksuj blenderem na jednolitą masę.
3. Powstałą kaszkę przełóż do miseczek i udekoruj truskawkami.
Możesz również ugotować kaszę bezpośrednio przed jedzeniem, otrzymasz wtedy ciepły budyń 🙂 Przygotowany deser zjadaj od razu, po pewnym czasie ciemnieje (z uwagi na dodatek banana).
Inny sposób przygotowania kaszy jaglanej z truskawkami znajdziesz tutaj.
.
Chrupiące wafle ryżowe z masłem orzechowym i truskawkami
Nasza propozycja na niespodziewany napad Małego Głoda 😉 Masło orzechowe i wafle ryżowe leżą u nas w szafce właśnie na takie okazje. Klasyczna wersja to wafel + masło orzechowe + banan, ale latem równie dobrze wafle smakują z truskawkami lub brzoskwiniami. Składników i wykonanie chyba nie muszę pisać? 🙂
.
Orzeźwiający koktajl z truskawek i mleka roślinnego
Truskawki od dziecka kojarzą mi się z koktajlami 🙂 Zamiast słodzić taki koktajl cukrem dodaj dojrzałego banana. Truskawek nie musisz obierać, będzie szybciej, a dodatkowo zjesz zielone liście 🙂
Składniki:
– truskawki z szypułkami
– banan
– domowe mleko (np. z orzechów nerkowca)
– siemię lniane.
Wykonanie:
1. Wszystkie składniki zmiksuj w blenderze. Może dodać kilka kostek lodu.
2. Jeśli Twój blender nie ma dużej mocy, siemię lniane zmiel wcześniej w młynku.
Nie wiesz jak zrobić domowe mleko z orzechów? Sprawdź tutaj.
.
Truskawkowe lody
Jest lato to lody muszą być! Przygotuj swój ulubiony koktajl i zamroź go w specjalnych foremkach (możesz je kupić w sklepach IKEA lub LIDL). Bardziej owocowe lody otrzymasz jeśli wykonasz je bez mleka.
Składniki:
– 2 banany
– 20 truskawek
– 2 łyżki ksylitolu
Wykonanie:
1. Zmiksuj blenderem wybrane składniki. Dosłodź do smaku ale pamiętaj, że lody po zamrożeniu są mniej słodkie niż płynna masa.
2. Przelej do foremek. Do wypełnienia 6 foremek potrzebujesz około 400ml masy.
3. Włóż do zamrażarki na co najmniej 2-3 godziny (jeżeli przy wyjmowaniu wychodzi sam patyczek, to znaczy, że lody nie są jeszcze dostatecznie zmrożone).
4. Aby wyjąć, zanurz każdą foremkę na około 5 sekund we wrzątku.
5. Foremki możesz włożyć do zmywarki lub umyć np. szczoteczką do zębów.
Inne propozycje domowych lodów znajdziesz tutaj.
.
Letnia sałatka owocowa
Mogę z całą pewnością powiedzieć, że sałatka owocowa to ulubiony deser mojego męża, chyba tylko czekoladowe lody mogą z nią konkurować 🙂 Truskawki także można umieścić w takiej sałatce.
Składniki:
– truskawki
– banany
– melon
Wykonanie:
1. Truskawki i banany pokrój na plasterki.
2. Melona przekrój na pół, wyrzuć pestki, obierz i pokrój w drobną kostkę lub małe plasterki.
3. Wszystkie owoce wymieszaj.
4. Możesz całość posypać pestkami dyni. Zawarte w nich żelazo i cynk lepiej się wchłaniają w towarzystwie witaminy C z owoców.
.
Podsumowanie
Owocowe desery to najlepsze rozwiązanie aby codziennie cieszyć się słodkim smakiem bez obawy o swoją figurę. Na truskawki czekamy cały rok, więc jak tylko się pojawią najadami się nimi po uszy i jeszcze mrozimy na zimę. Polecamy 🙂
.
Jak zawsze proszę o udostępnianie tego tekstu dalej, niech zdrowe przepisy idą w świat!
.
ŚNIADANIA DO POKOCHANIA to nasz e-book, w którym znajdziesz 29 przepisów na zdrowe i szybkie w przygotowaniu śniadania (wystarczy nawet 5 minut).
Zakochasz się w owsiankach, kaszy jaglanej czy kanapkach z roślinnymi pastami. A w weekend zaskoczysz rodzinę pysznymi plackami i naleśnikami. Wszystko w zdrowych wersjach, z dużą ilością owoców i bez dodatku cukru.
.
7 Comments
Fajne podpowiedzi. Marysiu a jakie maslo orzechowe kupić? Nie wiem na co zwracać uwagę przy zakupie.
Kasiu, na to co zawsze 😉 czyli mało soli, cukru i dodanego tłuszczu. Im więcej orzechów tym lepiej. Takie 100% orzechów, też da się kupić 🙂 Wartościowe są również masła z innych orzechów (np. migdałowe), ale to już cena zdecydowanie wyższa.
Masło orzechowe najlepiej zrobić samemu. Żadne sklepowe mu nie dorówna.
Tylko zmiksowane orzechy bez żadnych innych dodatków. Kupuję niesolone i miksuję w thermomixie do momentu, aż zacznie wydzielać sie olej, mieszając kilkakrotnie. Serdecznie polecam, prawdziwa pycha 🙂
Oczywiście, dużo rzeczy warto robić samemu, nawet domowy chleb będzie lepszy, jednak nie na wszystko jest zawsze czas 🙂 My też robiliśmy już masło orzechowe w Vitamixie, ale nie robimy tego często, przeważnie jednak kupujemy.
Fajne przepisy, aczkolwiek zabrakło jednego zdania- truskawki są pyszne po prostu same 😀 Banan dosłodzi, ale ma zbyt intensywny aromat i zmienia smak truskawek. Nie ma to jak siąść na ocienionym tarasie w słoneczny dzień z miską orzeźwiających truskawek. Zanim się człowiek spostrzeże, widać dno miseczki. Aczkolwiek muszę też przyznać, że deser z bitą śmietaną i odrobiną cukru też mi się czasem zdarza zjeść. Taki mały grzeszek, ale w chłodny i pochmurny dzień cieszy.
Truskawki z kaszą jaglaną stał się u nas hitem. Myślę, że zostanie z nami na zawsze, zamiast budyniu 🙂
Bardzo się cieszę 🙂 Można jeszcze dodać siemię lniane. Zaraz to dopiszę w przepisie 🙂