Tęsknisz czasem zimą za truskawkami? Ja też 🙂 Dlatego latem je mrożę, a zimą wykorzystuję do koktajli i właśnie do kaszy jaglanej. Nie smakują tak jak świeże ale i tak są miłym wspomnieniem lata. A kasza jaglana jest najzdrowszą z kasz, dlatego pod różnymi postaciami staram się ją regularnie podawać na śniadania.
Składniki:
– kubek 300 ml kaszy jaglanej przed ugotowaniem
– 2 dojrzałe banany (najlepiej żeby już miały czarne kropki na skórce)
– kubek truskawek świeżych lub rozmrożonych
– 2 łyżki siemienia lnianego (świeżo mielonego)
– 2 łyżki sezamu
– 1 kiwi do przybrania
Wykonanie:
1. Kaszę jaglaną przepłucz na sitku zimną wodą i przelej wrzątkiem.
2. W garnku zagotuj 2 kubki wody. Do gotującej się wody przełóż kaszę i gotuj pod przykryciem przez około 15 minut (bez mieszania).
3. W wysokim naczyniu zmiksuj banany z truskawkami, siemieniem i sezamem. Ewentualnie dosłodź do smaku.
4. Nałóż kaszę na talerze i polej sosem truskawkowym.
Wskazówka: dla dziecka można wymieszać kilka łyżek sosu z kaszą, a potem polać dodatkowym sosem. Dzięki temu kasza nie będzie gorąca, a dziecko nie będzie miało możliwości wyjedzenia samego sosu i zostawienia suchej kaszy. Smacznego 🙂
.
Jak zawsze proszę o udostępnianie tego tekstu dalej, niech zdrowe przepisy idą w świat!
z przepisami na śniadania
ŚNIADANIA DO POKOCHANIA to nasz e-book, w którym znajdziesz kilkanaście przepisów na zdrowe i szybkie w przygotowaniu śniadania (wystarczy nawet 5 minut).
Zakochasz się w owsiankach, kaszy jaglanej czy kanapkach z roślinnymi pastami. A w weekend zaskoczysz rodzinę pysznymi plackami i naleśnikami. Wszystko w zdrowych wersjach, z dużą ilością owoców i bez dodatku cukru.
.
3 Comments
wspaniałe po prostu!Aż zatęskniłam za latem, bo niestety w tym roku nie zdążyłam zamrozić truskawek
Czy zamiast truskawek można użyć mrożonych malin w tym przepisie?
Można, można 🙂 Moja mama właśnie tak robi.