Wegański twarożek ze słonecznika

Wegański twarożek ze słonecznika

Wegański twarożek ze słonecznika

Nie jesz nabiału i tęsknisz za twarożkiem? Nic trudnego! Wypróbuj wegański twarożek ze słonecznika.

Wystarczy zmiksować nasiona słonecznika, lekko je zakwasić sokiem z cytryny lub wodą z kiszonych ogórków i dodać ulubione warzywa. Jeśli zdecydujesz się na wersję z wodą z kiszonych ogórków, to dodaj mniej soli, woda już jest lekko słona.

Na zdjęciu rzodkiewki, ogórek zielony i kiełki brokułu, ale lubię też wersję z pomidorem i cebulą lub szczypiorkiem. Twarożek nadaje się również do jedzenia bez chleba, prosto z miseczki też jest pyszny!

W podobny sposób możesz również zrobić twarożek z nerkowców >>

Ważnym składnikiem roślinnych twarożków są płatki drożdżowe, które nadają serowy smak i dodatkowo są bardzo zdrowe 🙂

Składniki:
– szklanka nasion słonecznika
– sok z cytryny lub woda z kiszonych ogórków
– 2 łyżki płatków drożdżowych
– sól, pieprz
– dowolne warzywa

Wykonanie:
1. Nasiona słonecznika zalej na noc zimną wodą.

2. Rana odcedź, przełóż do pojemnika blendera, dodaj sok z cytryny i płatki drożdżowe. Zmiksuj do uzyskania pożądanej konsystencji. W razie potrzeby dolej więcej wody.

3. Dodaj sól, pieprz i warzywa pokrojone w drobną kostkę. Wymieszaj.

Smacznego 🙂

.

Jak zawsze proszę o udostępnianie tego tekstu dalej, niech zdrowe przepisy idą w świat!

.

Darmowy e-book z przepisami
na zdrowe śniadania

zdrowe śniadanie

ŚNIADANIA DO POKOCHANIA to nasz e-book, w którym znajdziesz 29 przepisów na zdrowe i szybkie w przygotowaniu śniadania (wystarczy nawet 5 minut).

Zakochasz się w owsiankach, kaszy jaglanej czy kanapkach z roślinnymi pastami. A w weekend zaskoczysz rodzinę pysznymi plackami i naleśnikami. Wszystko w zdrowych wersjach, z dużą ilością owoców i bez dodatku cukru.

Pobierz darmowy e-book >>

.

11 Comments

  • Milena Posted 3 maja 2020 13:13

    No, i to jest super przepis dla kogoś, kto ma alergię na białko mleka, a mam w rodzinie taką osobę. Super twarożek, na pewno wypróbuję!

    • Marysia Pabich Posted 3 maja 2020 16:06

      Polecam 🙂 Daj znać czy smakował. My już jedliśmy trzy razy 🙂

      • Milena Posted 8 maja 2020 19:47

        Dziś zrobilam ten twarożek – to jest przepyszne!!! Dodałam rzodkiewkę, szczypiorek i doslownie dwa posiekane listki z selera naciowego. No i moje ukochane płatki drożdżowe, oczywiście. Wyszło obłędnie. Właśnie siedzę i jem, aż mi sie uszy trzęsą:)

        • Marysia Pabich Posted 9 maja 2020 08:58

          Super 🙂 Ja dzisiaj zmiksowałam rzodkiewki razem ze słonecznikiem i twarożek wyszedł lekko różowy 😀

  • odpluskwianie Posted 4 maja 2020 15:44

    o kurcze to jestem całkowicie zaskoczona takim przepisem! W życiu nie wpadłabym na twarożek ze słonecznika??? ależ to musi być śmieszny smak 😀 koniecznie muszę sprawdzić 😀

    • Marysia Pabich Posted 4 maja 2020 16:08

      Roślinna kuchnia potrafi zaskakiwać 🙂

  • Amso Posted 14 lipca 2021 15:43

    super przepisik 😀 akurat jestem na diecie więc takie rozwiązania idealnie się przydadzą bo moje zmysły kulinarne do wymyślania róznych dań są raczej ograniczone – nie mam talentu w tej kwestii.

    • Marysia Pabich Posted 15 lipca 2021 19:07

      Smacznego 🙂

  • Scrascom Posted 23 lipca 2021 16:03

    Wypróbowałem ten przepis i faktycznie kanapki z takim serkiem wychodzą świetne. Daje jednak trochę więcej płatków drożdżowych, więcej białka zawsze się przyda. 🙂

  • Aga Posted 1 września 2021 11:55

    Dziś był u mnie na śniadanie, dodałam 3 ząbki kiszonego czosnku, woda z kiszonych ogórków i świeży koperek, super smak 🙂

    • Marysia Pabich Posted 1 września 2021 14:00

      Bardzo się cieszę 🙂

Add your comment or reply. Your email address will not be published. Required fields are marked *