Domowe ciasteczka to nie tylko pyszny deser, ale też okazja do zjedzenia wielu wartościowych składników. Wspaniale smakują z poranną kawą, ale mogą być również dodatkiem do szkolnej śniadaniówki czy lunch-boxa.
Najczęściej sklejam ciasteczka zmiksowanymi bananami (jak w tym przepisie na ciasteczka owsiane), ale tym razem postanowiłam dodać puree z dyni, dzięki czemu ciasteczka dyniowe mają też w składzie warzywa!
Suche składniki możecie dowolnie mieszać i wymieniać. Prawie każdy z poniższych składników jest opcjonalny. Ważne żeby zostały płatki lub otręby owsiane, dynia i odrobina ksylitolu. Ciasteczek z bananami już nie dosładzam, ale tutaj odrobina słodkiego dodatku jest potrzebna.
Ciasteczka lepiej piec dłużej, a w trochę niższej temperaturze, dzięki czemu będą chrupiące również w środku. Przy wyższej temperaturze szybciej przypalają się brzegi.
Składniki:
– 1 szklanka płatków owsianych lub otrębów owsianych
– 1/2 szklanki wiórków kokosowych
– 1/2 szklanki ekspandowanego amarantusa
– 1/2 szklanki słonecznika
– 1/2 szklanki płatków migdałów
– 1 i 1/2 łyżki ksylitolu
– 5 suszonych moreli
– 2 łyżki mielonego siemienia lnianego
– 2 łyżki surowego kakao
– 3-4 czubate łyżki puree z dyni
Wykonanie:
1. Pokrojone w kostkę morele, oraz wszystkie pozostałe suche składniki wymieszaj w misce.
2. Dodaj tyle puree z dyni, aby uzyskać gęstą, klejącą się masę.
3. Z masy formuj ciasteczka. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na około 30 minut (aż ciasteczka się zrumienią).
Smacznego 🙂
.
Jak zawsze proszę o udostępnianie tego tekstu dalej, niech zdrowe przepisy idą w świat!
.
ŚNIADANIA DO POKOCHANIA to nasz e-book, w którym znajdziesz 29 przepisów na zdrowe i szybkie w przygotowaniu śniadania (wystarczy nawet 5 minut).
Zakochasz się w owsiankach, kaszy jaglanej czy kanapkach z roślinnymi pastami. A w weekend zaskoczysz rodzinę pysznymi plackami i naleśnikami. Wszystko w zdrowych wersjach, z dużą ilością owoców i bez dodatku cukru.
.
1 Comment
Super przepis, na pewno wypróbuję!