Coś słodkiego i zdrowego? Proszę bardzo 🙂
Przedstawiam szybkie w wykonaniu ciasteczka owsiane, bez oleju, jajek i cukru. Możesz wykorzystać kupną mąkę owsianą lub zmielić płatki na mąkę (ja robię to w Vitamixie). Ciasteczka nadają się jako przekąska między posiłkami i słodki dodatek do kawy lub zielonej herbaty.
Poniżej dwie wersje tych ciasteczek, ale możesz improwizować i dodać inne dodatki (np. pestki dyni lub sezam).
Wersja 1
Składniki:
– 2 szklanki mąki owsianej
– 1 łyżeczka sody
– 1 łyżeczka cynamonu
– 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady drobno pokrojonej
– 1/4 szklanki pokrojonych dowolnych orzechów
– 1 dojrzały banan
– 1/2 szklanki soku owocowego lub wody
.
Wersja 2
Składniki:
– 2 szklanki mąki owsianej
– 1/2 szklanki mąki amarantusowej (lub dowolnej innej)
– 1 łyżeczka sody
– 4 kostki gorzkiej czekolady (drobno pokrojone)
– 1 dojrzały banan
– 1/2 szklanki mleka roślinnego
– pestki słonecznika
.
Wykonanie:
1. Wszystkie suche składniki wymieszaj w misce.
2. Banana i płyn zmiksuj blenderem. Dodaj do suchych składników i wymieszaj.
3. Na blaszce do pieczenia rozłóż papier i na nim układaj małe porcje ciasta, spłaszczając je od góry łyżką.
4. Na wierz ciasteczek nasyp ziarenka słonecznika (wersja 2).
5. Wstaw do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 10minut. Ciasteczka powinny się ładnie zarumienić. Po wyjęciu z pieca są miękkie ale lekko stwardnieją po ostudzeniu. Nie są to jednak chrupiące i suche ciasteczka.
.
Przepis (z drobnymi modyfikacjami) pochodzi z książki “Widelec zamiast noża“.
.
Niektóre odnośniki w tym artykule zawierają linki partnerskie. Kupując poprzez nasze linki partnerskie wspierasz nas i pomagasz nam prowadzić tego bloga i propagować zdrowy styl życia - dziękujemy! :) Jednocześnie pamiętaj, że zawsze polecamy tylko produkty, z których sami korzystamy i wiemy że są naprawdę warte uwagi.
.
5 Comments
Super, mam w domu zapas mąki owsianej, z której zazwyczaj robię “gładką” owsiankę. Spróbuję ją wykorzystać w takim razie w innym celu.
Daj znać jak poszło 🙂
W oryginalnym przepisie są rodzynki a nie czekolada, ale mnie rodzynki w ciasteczkach się przypalają i robią się gorzkie 🙁
Kurczę, zrobiłam tak jak w przepisie i moje ciastka w ogóle nie przypominają ciastek… a już na pewno nie te ze zdjęcia 🙁 te ciasteczka można piec w piekarniku, który grzeje tylko z dołu? Bo nie wiem w czym mógł być problem.
Karolina, napisz proszę coś więcej. Co się nie udało? Mój piekarnik na grzałce z dołu nie utrzymuje temperatury, także zawsze muszę używać też górnej grzałki.