Ciasteczka owsiane pieguski

Ciasteczka owsiane pieguski

Ciasteczka owsiane pieguski

Coś słodkiego i zdrowego? Proszę bardzo 🙂

Przedstawiam szybkie w wykonaniu ciasteczka owsiane, bez oleju, jajek i cukru. Możesz wykorzystać kupną mąkę owsianą lub zmielić płatki na mąkę (ja robię to w Vitamixie). Ciasteczka nadają się jako przekąska między posiłkami i słodki dodatek do kawy lub zielonej herbaty.

Poniżej dwie wersje tych ciasteczek, ale możesz improwizować i dodać inne dodatki (np. pestki dyni lub sezam).

Wersja 1

Składniki:
– 2 szklanki mąki owsianej
– 1 łyżeczka sody
– 1 łyżeczka cynamonu
– 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady drobno pokrojonej
– 1/4 szklanki pokrojonych dowolnych orzechów
– 1 dojrzały banan
– 1/2 szklanki soku owocowego lub wody

.

Wersja 2

Składniki:
– 2 szklanki mąki owsianej
– 1/2 szklanki mąki amarantusowej (lub dowolnej innej)
– 1 łyżeczka sody
– 4 kostki gorzkiej czekolady (drobno pokrojone)
– 1 dojrzały banan
– 1/2 szklanki mleka roślinnego
– pestki słonecznika

.

Wykonanie:
1. Wszystkie suche składniki wymieszaj w misce.

2. Banana i płyn zmiksuj blenderem. Dodaj do suchych składników i wymieszaj.

3. Na blaszce do pieczenia rozłóż papier i na nim układaj małe porcje ciasta, spłaszczając je od góry łyżką.

4. Na wierz ciasteczek nasyp ziarenka słonecznika (wersja 2).

5. Wstaw do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 10minut. Ciasteczka powinny się ładnie zarumienić. Po wyjęciu z pieca są miękkie ale lekko stwardnieją po ostudzeniu. Nie są to jednak chrupiące i suche ciasteczka.

.

Przepis (z drobnymi modyfikacjami) pochodzi z książki “Widelec zamiast noża“.

.

ciasteczka_czekolada.png

Niektóre odnośniki w tym artykule zawierają linki partnerskie. Kupując poprzez nasze linki partnerskie wspierasz nas i pomagasz nam prowadzić tego bloga i propagować zdrowy styl życia - dziękujemy! :) Jednocześnie pamiętaj, że zawsze polecamy tylko produkty, z których sami korzystamy i wiemy że są naprawdę warte uwagi.

.

5 Comments

  • Emi Posted 7 marca 2014 11:39

    Super, mam w domu zapas mąki owsianej, z której zazwyczaj robię “gładką” owsiankę. Spróbuję ją wykorzystać w takim razie w innym celu.

  • Marysia Pabich Posted 7 marca 2014 15:51

    Daj znać jak poszło 🙂
    W oryginalnym przepisie są rodzynki a nie czekolada, ale mnie rodzynki w ciasteczkach się przypalają i robią się gorzkie 🙁

  • Karolina Posted 30 września 2014 17:54

    Kurczę, zrobiłam tak jak w przepisie i moje ciastka w ogóle nie przypominają ciastek… a już na pewno nie te ze zdjęcia 🙁 te ciasteczka można piec w piekarniku, który grzeje tylko z dołu? Bo nie wiem w czym mógł być problem.

    • Marysia Pabich Posted 1 października 2014 10:58

      Karolina, napisz proszę coś więcej. Co się nie udało? Mój piekarnik na grzałce z dołu nie utrzymuje temperatury, także zawsze muszę używać też górnej grzałki.

  • Trackback: Proste przepisy świąteczne - moje typy - Rozterki Startuperki

Add your comment or reply. Your email address will not be published. Required fields are marked *