Masz ochotę na zdrowy deser? A może nie wiesz co zrobić z resztkami z soku z marchwi? Poznaj czekoladowe muffinki z marchewką 🙂
Babeczki są miękkie i mocno czekoladowe, a dodatek marchewki zupełnie niewyczuwalny.
Składniki:
– 1 szklanka tartej marchewki lub resztki z robienia soku
– 1 szklanka mleka roślinnego
– 1 kubek 300 ml mąki orkiszowej graham
– 1/3 szklanki kakao
– 2 łyżki oliwy z oliwek
– 2 łyżki ksylitolu
– 1/2 kubka suszonych daktyli
– 1 łyżeczka sody oczyszczonej
– 1/2 łyżeczki soli
– 1 łyżka octu jabłkowego
Wykonanie:
1. Daktyle zalej gorącą wodą i odstaw na 30 minut aby napęczniały.
2. W misce wymieszaj suche składniki (mąkę, kakao, sól, sodę, ksylitol).
3. Do daktyli dodaj mleko roślinne, olej i ocet. Zmiksuj blenderem na rzadką masę.
4. Powstałą masę wymieszaj z suchymi składnikami i marchewką.
5. Przełóż do foremek na muffinki i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 30 minut (do suchego patyczka).
Smacznego 🙂
.
Jak zawsze proszę o udostępnianie tego tekstu dalej, niech zdrowe przepisy idą w świat!
.
ŚNIADANIA DO POKOCHANIA to nasz e-book, w którym znajdziesz 29 przepisów na zdrowe i szybkie w przygotowaniu śniadania (wystarczy nawet 5 minut).
Zakochasz się w owsiankach, kaszy jaglanej czy kanapkach z roślinnymi pastami. A w weekend zaskoczysz rodzinę pysznymi plackami i naleśnikami. Wszystko w zdrowych wersjach, z dużą ilością owoców i bez dodatku cukru.
.
2 Comments
Czy wylewamy wodę z daktyli?
Nie 🙂 Wodę też trzeba zmiksować.