Czekoladowy deser z płatków owsianych

Czekoladowy deser z płatków owsianych

Czekoladowy deser z płatków owsianych

Lubisz czekoladowe desery? 🙂 Jeśli tak, to czytaj dalej 🙂

Czekoladowy deser z płatków owsianych podałam na śniadanie mojej rodzinie, smakowało wszystkim. Hania i Tomek nie poznali nawet, że jedzą płatki owsiane.

Lubię robić takie kulinarne niespodzianki, kiedy coś pysznego okazuje się jednocześnie bardzo zdrowe i wszyscy są zadowoleni 🙂 Przepis trafia do moich ulubionych.

Jeżeli masz ochotę na coś nowego na śniadanie, spróbuj tej wersji płatków owsianych. To danie możesz również podać jako deser. Możesz dodać dowolne świeże owoce, orzechy i podać w miseczkach. W innej wersji, dodając więcej mleka, otrzymasz gęsty i sycący koktajl.

Składniki (dla 3 osób):
– kubek płatków owsianych
– 2 szklanki mleka roślinnego
– 2 łyżki nasion chia (lub siemienia lnianego)
– 4 łyżki kakao
– 2 łyżki ksylitolu lub innej substancji słodzącej
– wiórki kokosowe i orzechy do dekoracji

Wykonanie:
1. Wszystkie składniki umieść w misce i dobrze wymieszaj. Możesz krótko zmiksować blenderem, aby wszystko dobrze się wymieszało.

2. Przykryj i odstaw do lodówki na całą noc.

3. Rano zmiksuj blenderem na gładki, czekoladowy mus.

4. Przełóż do miseczek i udekoruj wiórkami kokosowymi, orzechami lub świeżymi owocami.

Smacznego 🙂

Przepis z lekkimi modyfikacjami pochodzi ze strony Runningwithspoons.com

ebook3

29 przepisów na śniadania, które sprawią, że Twoje dziecko będzie jadło zdrowo i różnorodnie.

Cała rodzina zakocha się w owsiankach, kaszy jaglanej czy kanapkach z roślinnymi pastami. A w weekend zaskoczysz rodzinę pysznymi plackami i naleśnikami. Wszystko w zdrowych wersjach, z dużą ilością owoców i bez dodatku cukru.

22 Comments

  • Kasia Posted 12 listopada 2015 23:51

    Czesc Wam 😉 Zagladam to Was już od dłuższego czasu 😉 Świetny blog super przepisy. I pragnę Wam gorąco pogratulować odwagi życiowej i zmian które dokaliscie w Waszym życiu! 😉 Ukłon dla Was 😉 A chciałam jeszcze Was podpytac jakie mleko roślinne polecacie,? Ja robilam migdałowe i kokosowe w domu 😉 ale gdybym chciała kupić? Co wybrać i gdzie? Może w Rossmanie? Pozdrawiam i jeszcze raz GRATULACJE
    Kasia

    • Marysia Pabich Posted 13 listopada 2015 08:47

      Dziękujemy za miłe słowa 🙂

      Jeśli chodzi o mleko roślinne to w domu robimy przeważnie z orzechów nerkowca (bo najszybciej się robi) lub z migdałów (bo jest zdecydowanie najsmaczniejsze).
      Z kupnych ważne, aby mleko było wzbogacane w wapń, z którym może być problem w diecie roślinnej. Smakowo najbardziej lubię AlproSoya, ale najczęściej kupuję sojowe w Biedronce lub Lidlu, ze względu na niższą cenę. Mleko sojowe z Rossmana zupełnie mi nie smakuje i dziwnie się rozwarstwia, ale już owsiane jest całkiem dobre 🙂

      • Milejdi Moni Posted 17 grudnia 2015 08:17

        Z sojowego bym zrezygnowala, gdyz juz praktycznie cala soja na swicie jest modyfikowana grnetycznie… Takze roslinne miko owszemm, jak najbarfziej ale nie sojowe.
        i oczywiscie wazne aby bylo to rzeczywiscie mleko a nie “napoj ryzowy” np.

        • Marysia Pabich Posted 17 grudnia 2015 09:13

          Zgodnie z prawem wszystkie produkty zawierające GMO muszą być oznaczone. Na mlekach, z których korzystam nie ma takich oznaczeń.
          Wszystkie “mleka” roślinne, mają na pudełko napisane NAPÓJ, więc nie bardzo rozumiem ostatnie zdanie. Możesz rozwinąć? 🙂

    • Marta Posted 13 listopada 2015 12:25

      Też smakowo preferuje AlproSoya 🙂 … Mary czy bez nasion chia będzie równie dobre ??

      • Marysia Pabich Posted 13 listopada 2015 13:41

        Nasiona chia powodują, że powstaje taka fajna zawiesina, całość jest bardziej puszysta 🙂 Myślę, że bez nich też wyjdzie, ale może nie mieć tej lekkości 😉 Spróbuj i daj znać jak wyszło 🙂

      • Marysia Pabich Posted 13 listopada 2015 13:47

        Nasza czytelniczka zamieniła chia na siemię lniane i wyszło SUPER 🙂

  • AgaP Posted 13 listopada 2015 14:25

    A gdyby tak zamiast kakao dodać gorzkiej (roztopionej) czekolady?

  • kari Posted 16 listopada 2015 13:46

    Ja zrobiłam z siemieniem lnianym zamiast chia i zamiast ksyntiolu – miód i nie mogę się doczekać jutra, aż będzie gotowe 😉

    • Marysia Pabich Posted 16 listopada 2015 13:58

      Smacznego i czekamy na relację jak wyszło 🙂

      • kari Posted 17 listopada 2015 19:15

        Wyszło przepysznie 😉 Udekorowane wiórkami i kilkoma malinkami. Smakuje i wygląda przecudnie <3

  • Ania Posted 4 maja 2016 14:30

    Robiłam ten deser w weekend. Coś wspaniałego!!!! dużo lepszy niż kupny budyń. Mężowi i synowi musiałam dosłodzić, ale dla mnie był nawet za słodki. Polecam spróbować bo szykowania mało a efekt przepyszny.

  • monika Posted 20 sierpnia 2016 22:30

    Zrobiłam dziś ten deser i jestem zachwycona :). Dzieciom i mężowi smakował. Mi oczywiście też, choć musiałam dosłodzić daktylami ;).
    Mam pytanie o blendowanie, bo mój blender nie dał rady i czuć było nie do końca rozdrobnione płatki owsiane. Jaki jest na to patent? Na Twoim zdjęciu deser wygląda na zupełnie gładziutki. Jak to zrobiłaś?

    • Marysia Pabich Posted 20 sierpnia 2016 22:33

      Nie będę ukrywać, że mamy bardzo dobry blender Vitamix. Polecam 🙂

  • Iwona Posted 7 listopada 2017 11:16

    Witam! W przepisie jest kubek płatków, to znaczy ile? Lubię bardzo precyzyjne przepisy bo naczynia są o różnej pojemności. Kubek nie równy kubkowi. Przepis wydaje się smakowity i potwierdzają to czytelnicy. Chciałabym spróbować zrobić. Jestem ostatnio zafascynowana pani kuchnią. Pozdrawiam.

    • Marysia Pabich Posted 7 listopada 2017 12:18

      Iwona,
      kubek 300 ml 🙂 Dziękuję za miłe słowa i zapraszam do testowania kolejnych przepisów 🙂

  • Kasia Jot Posted 13 listopada 2017 17:45

    Czy przed podaniem mozna ten deser podgrzać? Teraz pora na ciepłe śniadania i szukam odmiany dla owsianki i jaglanki 🙂

    • Marysia Pabich Posted 13 listopada 2017 18:38

      Muszę przyznać, że nie próbowałam. Dać znać jeśli spróbujesz. A może podgrzać mleko, zmiksować z ciepłym i potem już nie podgrzewać?
      Spróbujcie też kaszy pęczak, przygotowanej podobnie jak owsianka. Jest bardziej chrupiąca.

  • Kasia Jot Posted 13 listopada 2017 23:09

    Ok. Spróbuję w któryś weekend, kiedy dzieci nie będą wychodzily na dwór zaraz po śniadaniu.

  • kinia Posted 17 sierpnia 2021 09:03

    Z wapniem nie ma problemu w roślinnej diecie, proponuję zerknąć źródła na roślinnych blogach. Mleko, a raczej napój roślinny AlproSoya ma kiepski skład! Mi żadne ich napoje nie podchodzą, skład mają najgorszy, cenę najwyższą, konsystencja jest dziwna i się rozwarstwia, a smak trąci sztucznością, jest taki wodnisty, jakby ze sztucznym aromatem. Może przesadzam, ale naprawdę nie warto. Najlepsze napoje ma Lidl, te lodówkowe, nie UHT, tylko pasteryzowane. A tak to wiadomo, najlepiej samemu robić:))

    • Marysia Pabich Posted 17 sierpnia 2021 14:39

      Wapń jest w wielu roślinnych produktach, ale jeśli nie zwracamy na niego specjalnej uwagi, to przeważnie jemy go za mało. Oglądam zapiski moich klientów i niestety najczęściej tak to wygląda. Dlatego napój roślinny z wapniem jest praktycznym rozwiązaniem i dużą pomocą. O smaku nie dyskutuję, każdy woli co innego 😉

  • MALWINA Posted 10 marca 2022 10:43

    Trzeba mieć świetny blender aby krem był gładki, moj niestety nie dał rady (żyrafa).

Add your comment or reply. Your email address will not be published. Required fields are marked *