Jestem przekonana, że codzienne posiłki mają wpływ na nasze zdrowie i samopoczucie. Wpływają również pozytywnie (lub negatywnie) na wygląd włosów i paznokci oraz nawilżenie skóry. A co z trądzikiem? Czy ilość pryszczy również zależy od diety? Czy może znaczenie mają tylko nasze geny? Zapraszam do czytania 🙂
.
Trądzik kojarzy nam się z okresem dojrzewania. Ale niestety czasami towarzyszy nam również w dorosłości. Trądzik nie zagraża życiu, jednak nie warto go bagatelizować, ponieważ może obniżać nasze samopoczucie i samoocenę, a przez to wpływać negatywnie na jakość życia. Przyczyn trądziku jest wiele, jedną z nich są zmiany hormonalne związane z dojrzewaniem. Wśród dorosłych występuje trądzik różowaty, który jest przewlekłą, zapalną chorobą skóry.
.
Dieta na trądzik – co jeść?
Niestety nie mamy pełnej gwarancji, że dieta wyleczy całkowicie trądzik, ale może go w znacznym stopniu zmniejszyć. Główne założenia diety przeciwtrądzikowej to dieta przeciwzapalna oraz o niskim indeksie glikemicznym.
Zaraz przedstawię jej szczegóły, wcześniej jednak namawiam Cię do obserwacji własnych objawów, gdyż każdy z nas jest inny. Być może znajdziesz produkty, które wyjątkowo dobrze (lub źle) wpływają na Ciebie. Zachęcam Cię również do zmotywowania się i przyłożenia do diety na okres co najmniej 3 tygodni. Jeśli będziesz co chwilę robić wyjątki (jedno ciasteczko nie zaszkodzi), to ciężko Ci będzie odpowiedzieć na pytanie “czy w moim przypadku dieta zadziała”.
Z mojego doświadczenia, z pracy na konsultacjach dietetycznych, mogę Ci powiedzieć, że już nie raz moi podopieczni byli zaskoczeni tym, jak bardzo poprawiła się ich skóra po zmianie odżywiania. Dlatego gorąco polecam spróbować! Nawet jeżeli zalecana dieta nie wyleczy całkowicie trądziku, to będzie miała pozytywny wpływ na wiele innych aspektów zdrowia.
Założenia diety przeciwtrądzikowej – dieta bogata w:
1) błonnik – czyli gruboziarniste kasze, płatki owsiane, warzywa, rośliny strączkowe, orzechy i pestki,
2) przeciwutleniacze – owoce jagodowe, zielone liście, przyprawy (cynamon, kurkuma, imbir), orzechy i pestki,
3) źródła zdrowych tłuszczów – szczególnie kwasów omega 3 (tłuste ryby, orzechy włoskie, siemię lniane),
4) zieloną herbatę i herbatę z hibiskusa,
5) karotenoidy – marchew, bataty, dynia, szpinak, czerwona papryka, morele, brzoskwinie,
6) cynk – pestki dyni, słonecznika, pieczarki, boczniaki, rośliny strączkowe.
.
Czego nie wolno jeść przy trądziku?
Najczęściej w temacie trądziku zaleca się eliminację mleka (szczególnie odtłuszczonego). Badania naukowe nie są jednoznaczne w tym temacie, dlatego najlepiej sprawdzić to na sobie. Na czas eksperymentu korzystaj z roślinnych źródeł wapnia (napoju sojowego, jogurtu sojowego, tofu).
Całkowicie zrezygnuj lub mocno ogranicz również:
1) słodycze i cukier (również czekolada, nawet gorzka może nasilać objawy trądziku),
2) białe pieczywo, makaron, ryż,
3) tłuste i smażone potrawy,
4) sól i słone, przetworzone potrawy i przekąski,
5) alkohol.
.
Nie jest dla mnie zaskoczeniem, że dieta przeciwtrądzikowa, to dieta bazująca na niskoprzetworzonych produktach roślinnych. Ten model odżywiania ma pozytywny wpływ również na naszą odporność, pomaga schudnąć, zapobiega chorobom serca i chorobom nowotworowym. Na mojej stronie znajdziesz bardzo dużo przepisów i wskazówek jak zastosować ten rodzaj odżywiania w swojej rodzinie.
Wasze posiłki powinny bazować na warzywach, owocach, pełnoziarnistych zbożach, roślinach strączkowych, orzechach i pestkach. Z produktów odzwierzęcych najlepiej sięgać po tłuste ryby (źródło kwasów omega 3) oraz fermentowany nabiał (źródło bakterii probiotycznych), jeśli nie nasila on objawów trądziku. Na zdrowie!