Domowa pizza pojawia się u nas dość często ponieważ ma wiele zalet, przede wszystkim dokładnie wiemy jakie składniki zostały użyte oraz że są świeże. Wykonanie jej nie jest skomplikowane i często zamawiając pizzę przez telefon czekamy dłużej niż gdybyśmy zrobili ją sami w domu. Mam już sprawdzony przepis na spód, który zawsze się udaje. Po wykluczeniu wszystkich wędlin i sera obowiązkowymi dodatkami stały się pieczarki, cebula i kiszony ogórek.
Składniki na spód:
– 250g mąki pszennej
– 250g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
– 50g świeżych drożdży
– około 3/4 szklanki ciepłej wody
– 3 łyżki oleju lub oliwy
– 1/2 łyżeczki soli
– 2 łyżeczki cukru trzcinowego lub białego
Na wierzch (co kto lubi, u nas):
– 500g pieczarek
– cebula
– pomidor
– 2 ogórki kiszone
– kukurydza z puszki
– oregano
– koncentrat pomidorowy
1. Drożdże rozkrusz w kubeczku, dodaj cukier i 8 łyżek ciepłej (nie gorącej wody), wymieszaj żeby drożdże się rozpuściły. Tym razem trzeba użyć cukru, na ksylitolu drożdże nie wyrosną.
2. W dużej misce wymieszaj mąki i sól, dodaj olej, rozpuszczone drożdże i wodę. Wygnieć elastyczne ciasto i odstaw na około 30 min w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
3. W tym czasie przygotuj dodatki. Cebulę i pieczarki podsmaż na patelni, pomidora i ogórka pokrój na plasterki.
3. Blachę posmaruj olejem i połóż na niej rozwałkowane ciasto, lekko je rozciągając aby przybrało kształt blaszki.
4. W cieście zrób dziurki widelcem, rozsmaruj koncentrat pomidorowy, posyp oregano i ułóż ulubione dodatki.
5. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 220 stopni na około 10 minut.
Smacznego 🙂
.
Jak zawsze proszę o udostępnianie tego tekstu dalej, niech zdrowe przepisy idą w świat!
.
ŚNIADANIA DO POKOCHANIA to nasz e-book, w którym znajdziesz 29 przepisów na zdrowe i szybkie w przygotowaniu śniadania (wystarczy nawet 5 minut).
Zakochasz się w owsiankach, kaszy jaglanej czy kanapkach z roślinnymi pastami. A w weekend zaskoczysz rodzinę pysznymi plackami i naleśnikami. Wszystko w zdrowych wersjach, z dużą ilością owoców i bez dodatku cukru.
.
6 Comments
Świetny przepis dzisiaj wypróbowałam ☺
Bardzo się cieszę, że smakowało 🙂
Bardzo smaczna pizza. Robiliśmy już wiele razy. Smakuje także dzieciom. Robię ją na spotkania rodzinne, tzn. ja przygotowuję ciasto a resztę moje dzieci wraz z kuzynostwem. Dzieciaczki mają kulinarną zabawę a potem ze smakiem zjadają to co przygotowały. Dziękuję za przepis.
Taka domowa pizza smakuje zupełnie inaczej w pizzerii 🙂 Cieszę się, że Wam smakowała 🙂
Czy można zmniejszyć ilość drożdży? Zwykle na 500 g mąki/mąk daję maksymalnie 28 g i stąd moje pytanie.
Aneta, ciężko mi powiedzieć, bo nie próbowałam. Ja lubię taką puszystą i wysoką pizze, to zupełnie co innego niż z pizzerii 🙂