Domowy Kubuś: sok marchewkowo-jabłkowo-bananowy

Domowy Kubuś: sok marchewkowo-jabłkowo-bananowy

Domowy Kubuś: sok marchewkowo-jabłkowo-bananowy

Lubisz marchewkowe soki o nazwie Kubuś? Niestety w składzie każdego z nich znajdziesz sztucznie dodany cukier lub syrop glukozowo-fruktozowy. Jednak nie wszystko jeszcze stracone 🙂 Mając mocny blender możesz w kilka minut zrobić taki sok w domu.  Domowy Kubuś wychodzi gęsty i zawiesisty zupełnie jak ten ze sklepu. Aby był jeszcze zdrowszy dodajemy do niego siemię lniane.

Sok należy wypijać od razu po przygotowaniu aby nie tracił swoich cennych właściwości. Ewentualnie możesz go przechowywać w lodówce, najlepiej w ciemnej butelce, tak aby sok nie miał kontaktu ze światłem. Pamiętacie, że kiedyś wszystkie bobofruty były sprzedawane w ciemnych butelkach? A teraz wszystko musi ładnie wyglądać i znowu wielkość sprzedaży jest ważniejsza niż dobro klienta czyli wartościowy sok. A my niestety dajemy się na to nabrać 🙁

Tymczasem pół litra domowego soku kosztuje mniej niż 1 zł. A składniki bez problemu kupisz w każdym sklepie spożywczym. Więc po co przepłacać za niewiele warte kupne soki?

Ostatnio jest to mój ulubiony napój po treningu. Doskonale nawadnia, dostarcza węglowodanów, białka i zdrowych tłuszczy, a do tego mnóstwa witamin i minerałów. Jednorazowo (ale powoli i małymi łyczkami) wypijam prawie 0,5 l tego cudownego napoju.

Składniki (na około 500ml):
– 1 marchew
– 1/2 banana
– 1/2 jabłka
– 3 kostki lodu
– 2 łyżki siemienia lnianego
– 200 ml wody

Wszystkie składniki umieść w blenderze kielichowym i zmiksuj.

Smacznego 🙂

.

ebook3

29 przepisów na śniadania, które sprawią, że Twoje dziecko będzie jadło zdrowo i różnorodnie.

Cała rodzina zakocha się w owsiankach, kaszy jaglanej czy kanapkach z roślinnymi pastami. A w weekend zaskoczysz rodzinę pysznymi plackami i naleśnikami. Wszystko w zdrowych wersjach, z dużą ilością owoców i bez dodatku cukru.

17 Comments

  • Monika Posted 28 stycznia 2015 08:19

    O kurczę, chyba zrobię jeszcze dziś dla mojego domowego fana Kubusiów 😉 Super pomysł!

  • Karii Posted 1 lipca 2015 19:17

    Dopiero tu zajrzałam i od razu moją uwagę przykuło to cudeńsko, bo szukam fajnego zamienniku kubusia, jest tanio i smacznie, idealnie

    • Tomek Pabich Posted 1 lipca 2015 19:21

      Potwierdzamy 🙂

  • marta Posted 5 lipca 2015 13:19

    no kubus to to nie jest. fakt na pewno zdrowsze ale mysle ze lepiej marchewke najpierw przepuscic przez sokowirówke. a pozniej wszystko razem mieszac w blenderze bo te grudki nie sa zbyt fajne. Bede eksperymentowac i na pewno dam znac;_

    • Marysia Pabich Posted 5 lipca 2015 14:11

      Być może to zależy od mocy blendera. My mamy Vitamixa i nie ma grudek 🙂 Ale oczywiście z sokowirówką można próbować, tylko potrzeba będzie więcej marchewek, no i więcej czasu. Ja czasem robię zielony koktajl na soku z jabłek wyciśniętym wyciskarce i bardzo lubię takie połączenie.

  • gosia Posted 19 października 2016 23:01

    czy przy słabszym blenderze można wcześniej ugotować marchewki? bardzo to zmieni smak?

    • Marysia Pabich Posted 20 października 2016 10:06

      Myślę, że smak będzie zupełnie inny. Pamiętaj tylko, że gotowanie zniszczy część witamin, a przy koktajlach zależy nam właśnie żeby jeść surowe warzywa. Raczej bym nie radziła tak robić. Ale lepiej zjeść ugotowaną marchewkę niż wcale. Jeśli spróbujesz, to daj nam proszę znać co wyszło 🙂

  • Rena Posted 25 stycznia 2017 03:30

    Witam 🙂 Ostatnio do Was wróciłam po pewnym czasie. Ściągnął mnie tu głód wiedzy na temat koktajli, bo nabyłam sobie wreszcie w miarę przyzwoity wymarzony blender. Jednak nie na tyle przyzwoity, aby marchew zmiksować do koktailu na gładko, choć opcja na kruszenie lodu jest. Ma moc 800 W. Co można zrobić z marchewką, aby jednak pić te fantastyczne kubusie? Czy można jakoś zmielić siemię lniane czy sezam w takim normalnym blenderze, żeby nie uszkodzić czy zapchać? Pytam, bo macie doświadczenie, a ja trochę w tym temacie zielona…
    PS Jestem emerytką, z hashimoto i różnymi kłopotami zdrowotnymi, po operacjach i kilkuletnim leczeniu hormonami – wysiada mi wszystko, ale nie chcę się tak łatwo poddawać 🙂 Jakie koktaile polecilibyście?
    Pozdrawiam sedecznie 🙂
    Babcia 6-letniej Hani 🙂

    • Marysia Pabich Posted 25 stycznia 2017 15:25

      Rena, witaj 🙂 Fajnie, że wróciłaś do nas 🙂
      Bardzo Ci przeszkadza, że marchewka nie jest bardzo gładka? Jeśli tak, możesz wycisnąć sok i dopiero sok zmiksować z bananem, ale tracisz w ten sposób cenny błonnik, więc jeśli Ci nie przeszkadzają małe kawałki, to lepszy koktajl z takiego blendera jaki masz 🙂

      Z siemieniem lnianym podobnie zmiksuj i zobacz czy Ci odpowiada, jeśli kawałki są za duże, to możesz wcześniej zmielić w młynku do kawy. Nie ma tutaj ryzyka, że coś zepsujesz, najwyżej się nie zmiksuje i będą pływać całe ziarenka.

      Nie poddawaj się! Polecamy oczywiście zielone koktajle, im więcej warzyw tym lepiej, a owoce tylko do smaku. Więcej o koktajlach w naszym e-booku: https://jakzdrowozyc.pl/e-book-sekrety-zielonych-koktajli/

  • KatJa Posted 23 października 2017 17:42

    Moje dzieci, pomimo, że rzadko piją soki, są przyzwyczajone do wody, niestety nie chciały tego pić. Koktajl wyszedl za mało wyrazisty. Może dodatek soku z cytryny i ksylitolu poprawiłby smak? No i chyba na początek, żeby nie zrazić do konsystencji, dałabym mniej siemienia lnianego, bo pomimo zmielenia w młynku jego obecność była wyczuwalna. Blender mam dobry, to raczej wina tego, że moje dzieci nie lubią kremowych konsystencji. Choć dwa Twoje koktajle na przeziębienie za pierwszym razem piły ze smakiem.

    • Marysia Pabich Posted 24 października 2017 08:37

      Próbuj różnych połączeń, każdy z nas lubi inne smaki. Nam smakuje tak jak jest w przepisie, ale rozumiem, że możecie woleć bardziej słodkie lub kwaśne.

  • Igor Posted 17 listopada 2019 17:49

    Normalnie sok z blendera niczym Kubuś ze sklepu 🙂 Bardzo dobrze smakuje, to trzeba przyznać. Cenowo wychodzi podobnie, ale na pewno jest znacznie zdrowszy. Gorzej, że pierwszy raz zrobiłem i mi się blender spalił 🙁 Czy taki model Brauna w jego miejsce będzie trwalszym? https://www2.braunhousehold.com/pl-pl/products/przygotowywanie-posilkow/blendery-reczne/multiquick-5-vario-fit/mq-5064-bkbl-shape?sku=0X22111259

    • Marysia Pabich Posted 19 listopada 2019 08:48

      Mam ręczny blender firmy Braun i często używam, ale tego konkretnie nie testowałam. Bardzo polecam blendery Vitamix, jeśli chodzi o trwałość, to jedne z najlepszych.

    • Adam Posted 23 stycznia 2020 17:04

      To może Igor ten artykuł pomoże Ci zdecydować https://gp24.pl/blender-do-warzyw-jaki-zmieli-warzywa-i-nasiona-zrobi-make/ar/c11-13777675 (o ile już nie kupiłeś?) Dobrze wybrany model blendera potrafi zdziałać naprawdę cuda w kuchni. Sam mam opisywany tutaj model braunmultiquick 9 i jest niezwykle przydatny na co dzień

      • Ewa Posted 14 marca 2020 13:08

        A powiedz mi Adam proszę, bo widzę, że masz model braunmultiquick 9? Jak on się sprawdza pod względem zupek i soków? Nie jest to zbyt rozdrobnione? Bo niektóre blendery to aż za bardzo to szatkują, a ja jednak wolę trochę mniej zmielone.. Do marki Braun panuje w mej rodzinie duże zaufanie i ten model kusi mnie najbardziej do zakupu

  • Medan Posted 1 lipca 2020 12:46

    Ja dodaję 3 łyżeczki miodu rozpuszczonego w 2 szklankach wody i dodaje do tego. W smaku wychodzi idealnie jak Kubuś 😉 czasem dodam cytrynę cała albo pomarańcza.

    • Marysia Pabich Posted 1 lipca 2020 15:00

      Oczywiście można tak zrobić, ale jednak będzie więcej cukru…

Add your comment or reply. Your email address will not be published. Required fields are marked *