Ciasteczka owsiane z bananami i orzechami to przekąska, którą przygotujesz w kilka minut, potrzebujesz jednak dwóch rzeczy. Po pierwsze blendera ręcznego z pojemnikiem do rozdrobnienia orzechów i płatków owsianych (możesz to również zrobić w suchym pojemniku Vitamixa), po drugie namoczonych daktyli.
Po rozdrobnieniu składników w pojemniku blendera wystarczy je tylko zmiksować z bananami i daktylami, przełożyć na blaszkę i upiec.
Ciasteczka są miękkie i lekko słodkie. Pasują do porannej kawy 🙂 Możesz je również zabrać na drugie śniadanie albo jako przekąskę po treningu.
Składniki (na około 20 ciasteczek):
– 3/4 szklanki pestek dyni
– 3/4 szklanki orzechów pekan lub włoskich
– 3/4 szklanki wiórków kokosowych
– 1 i 1/2 szklanki płatków owsianych
– 10 suszonych daktyli
– 2 duże dojrzałe banany
Wykonanie:
1. Daktyle zalej gorącą wodą i odstaw na godzinę. Możesz również zalać je zimną wodą i zostawić na całą noc.
2. Orzechy, pestki dyni, płatki owsiane i wiórki kokosowe rozdrobnij na proszek w pojemniku blendera.
3. W dużej misce umieść daktyle wraz z wodą, rozdrobnione orzechy, pestki, wiórki i płatki. Dodaj pokrojone w plasterki banany i zmiksuj całość końcówką blendera na masę.
4. Powstałe ciasto nakładaj łyżką na papier do pieczenia, lekko spłaszczając, aby uzyskać kształt ciasteczka.
5. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 120 stopni i piecz około 30 minut, aż ciasteczka ładnie się zrumienią.
Smacznego 🙂
.
3 Comments
Pytanie mam: po 30 minutach ciastka się nie zarumieniły, więc potrzymałam trochę dłużej i trochę podniosłam temperaturę. Zarumieniły się, więc wyjęłam… niestety są miękkie, gumiaste :/ Co zrobiłam źle i czy to da się jakoś uratować jeszcze?
Może były za grube? Jak mnie nie chcą się zrumienić to przełączam piec na termoobieg lub grill od góry, tylko wtedy trzeba pilnować bo szybko się przypalają. Możesz spróbować podpiec je jeszcze raz. Żeby były chrupiące muszą być mocno zrumienione.
Przepraszam, że tak późno odpisuję, ale byliśmy na treningu w lesie.