Lubicie gofry? 😉
Dzisiaj mam dla Was przepis na gofry z mąki z ciecierzycy, które pojawiają się u nas na wytrawne śniadania, zastępując pieczywo.
Gofry z mąki z ciecierzycy są tak dobre, że można je jeść suche, z pastą warzywną lub z warzywną sałatką. To dobry pomysł, aby jeść więcej roślin strączkowych.
Przyprawy do ciasta możesz użyć dowolne, ja bardzo lubię dodać wędzoną paprykę, płatki drożdżowe (jeśli jeszcze ich nie znasz, to zajrzyj tutaj >>) oraz kurkumę.
Składniki:
– 1 szklanka + 2 łyżki mąki z ciecierzycy
– 1 szklanka wody
– 1 łyżeczka soli
– ½ łyżeczki wędzonej papryki
– 1 łyżka płatków drożdżowych
– 1 łyżka oliwy
– 1 łyżka octu jabłkowego
Wykonanie:
1. Mąkę wymieszaj z wodą, przyprawami (sól, płatki drożdżowe, wędzona papryka), oliwą i octem. Ciasto powinno być gęste.
2. Gofrownicę porządnie rozgrzej. Posmaruj cienko lub spryskaj olejem.
3. Porcje ciasto przełóż na gofrownicę i piecz około 5-6 minut (czas może zależeć od mocy gofrownicy).
4. Gotowe gofry wystudź na kratce, dzięki czemu będą chrupiące.
Smacznego 🙂
.
ŚNIADANIA DO POKOCHANIA to nasz e-book, w którym znajdziesz 29 przepisów na zdrowe i szybkie w przygotowaniu śniadania (wystarczy nawet 5 minut).
Zakochasz się w owsiankach, kaszy jaglanej czy kanapkach z roślinnymi pastami. A w weekend zaskoczysz rodzinę pysznymi plackami i naleśnikami. Wszystko w zdrowych wersjach, z dużą ilością owoców i bez dodatku cukru.
.