Goździki to bardzo aromatyczna przyprawa dodająca wyrazistości wielu potrawom i trunkom. Jej wyjątkowy i bardzo charakterystyczny zapach towarzyszy nam podczas świąt Bożego Narodzenia i nie tylko. Goździki od lat wykorzystywane są także jako naturalne remedium na różne dolegliwości. Szczypta aromatycznej przyprawy doskonale wpłynie na zdrowie i samopoczucie oraz pomoże zwalczyć uporczywy ból głowy czy dolegliwości żołądkowo-jelitowe. Na co jeszcze pomagają goździki? Jakie jest ich zastosowanie?
Goździki – czym się charakteryzują?
Goździki to suszone pąki drzewa goździkowca korzennego, rosnącego głównie na terenach Azji. Ich wyjątkowe walory kulinarne i właściwości zdrowotne znane i wykorzystywane były już III wieku p.n.e. w kuchni i medycynie dalekowschodniej. Obecnie drzewa goździkowca można spotkać nie tylko w Chinach, ale także w Indonezji czy Afryce. Uzyskanie aromatycznych i zdrowych goździków nie jest łatwe. Pąki zbierane są ręcznie, koniecznie przed rozkwitem, dzięki czemu cały aromat i właściwości zostają „wewnątrz” kwiatów. Następnie, zerwane pąki suszy się na słońcu aż do uzyskania odpowiedniej chrupkości i brązowego koloru. Gotowe goździki należy przechowywać w szczelnie zamkniętym opakowaniu dla zachowania świeżości.
.
Czy przyjmowanie goździków może wiązać się ze skutkami ubocznymi?
Goździki są stosowane w różnych celach, m.in. jako przyprawa do potraw, lek na ból zęba, lek na problemy trawienne, a także jako składnik olejków eterycznych i kosmetyków. Oto niektóre z potencjalnych skutków ubocznych stosowania goździków:
-> Reakcje alergiczne – Niektóre osoby mogą być uczulone na goździki, co może powodować reakcje alergiczne, takie jak świąd, zaczerwienienie skóry, wysypka, obrzęk twarzy, gardła i języka.
-> Problemy z żołądkiem – Spożywanie dużej ilości goździków może powodować problemy żołądkowe, takie jak zgaga, niestrawność, bóle brzucha, nudności i wymioty.
-> Zmniejszenie krzepliwości krwi – Goździki zawierają eugenol, substancję, która może zmniejszać krzepliwość krwi. Osoby przyjmujące leki przeciwkrzepliwe lub mające problemy z krzepliwością krwi powinny unikać dużych ilości goździków.
-> Interakcje z lekami – Goździki mogą mieć interakcje z niektórymi lekami, takimi jak leki przeciwbólowe, przeciwpadaczkowe, przeciwnadciśnieniowe i przeciwzakrzepowe. Przed zastosowaniem goździków należy skonsultować się z lekarzem.
-> Ciąża i karmienie piersią – Kobiety w ciąży i karmiące piersią powinny unikać dużych ilości goździków, ponieważ nie ma wystarczających badań, aby potwierdzić ich bezpieczeństwo.
-> Wysokie dawki – Spożywanie dużych ilości goździków może prowadzić do poważnych problemów zdrowotnych, takich jak uszkodzenie wątroby i nerek, a także halucynacje i utratę przytomności.
Podsumowując, goździki są stosunkowo bezpieczne, o ile są używane umiarkowanie. Osoby z alergiami, chorobami krwi i innymi stanami zdrowotnymi powinny skonsultować się z lekarzem przed zastosowaniem goździków.
.
Jakie są właściwości goździków?
W goździkach znajdziemy witaminy A, K, E, D, C, a także cenne witaminy z grupy B. Nie brakuje niezbędnych minerałów, takich jak potas, wapń, mangan, cynk, fosfor, sód, selen i magnez. Goździki zawierają także kwas foliowy oraz kwasy tłuszczowe omega 3. Doskonale wpływają na procesy trawienne poprzez pobudzanie wydzielania kwasu żołądkowego i żółci. Pomagają szybciej strawić ciężkie i tłuste potrawy. Zwalczają wzdęcia, mdłości i zgagę.
Goździki to także źródło przeciwutleniaczy, które neutralizują wolne rodniki odpowiedzialne za wywoływanie stanów zapalnych w organizmie. Oprócz tego wspierają układ odpornościowy, zmniejszając ryzyko infekcji. Mają właściwości przeciwwirusowe, przeciwbakteryjne i wykrztuśne, dzięki temu pomagają szybciej uporać się z przeziębieniem i grypą. Spożywanie goździków w różnych formach zaleca się osobom zmagającym się z nadciśnieniem i cukrzycą. Goździki regulują ciśnienie tętnicze, stabilizują poziom cukru we krwi oraz obniżają stężenie cholesterolu LDL. Wszystko to dzięki obecności eugenolu – silnego antyoksydantu, któremu goździki zawdzięczają swój wyjątkowy aromat i właściwości.
Działanie antybakteryjne sprawia, że goździki są wykorzystywane np.: jako naturalny sposób zwalczający silny ból zęba. Ponadto bardzo skutecznie odświeżają oddech i chronią przed próchnicą. Goździki w postaci okładów z naparu mogą być świetnym wsparciem procesu leczenia wielu schorzeń skórnych, takich jak trądzik czy grzybica.
.
W jakiej postaci można spożywać goździki?
Najpopularniejszą formą spożywania goździków są ząbki, które można żuć, a w razie potrzeby rozkruszyć lub zmielić, np.: w młynku do kawy. Z goździków można przyrządzić napar do picia lub wykonywania okładów na skórę. W sklepach zielarskich możemy spotkać różne preparaty z goździkami, takie jak maści, olejki eteryczne i syropy. Wiele z dostępnych produktów można łatwo przygotować w domu.
.
Domowe preparaty z goździków – przepisy
Łagodzący napar z goździków – pomocny w przypadku niestrawności, grypy i przeziębienia. Aby go przygotować, wystarczy 2 łyżeczki rozdrobnionych goździków zalać szklanką wrzątku, przykryć i odstawić na 10 minut, a następnie odcedzić i spożywać 1-3 razy dziennie.
Przeciwbólowy balsam z goździków – zmielone goździki i olejek cynamonowy należy wymieszać ze sobą w proporcjach 1:4 i kilka razy dziennie smarować czoło oraz skronie. Balsam szybko zwalcza silny ból głowy.
Wzmacniający odporność syrop z goździków – 4 goździki, 2 cytryny pokrojone w plasterki i korzeń imbiru (pokrojony w plasterki) umieścić w słoiku, zalać 1 szklanką miodu, dokładnie wymieszać, zamknąć i umieścić w lodówce. Po 24 godzinach syrop jest gotowy do spożycia
Po więcej artykułów o ziołach, witaminach i suplementach zaprasza portal Zielares.pl – Opiekun merytoryczny artykułu o goździkach.