Dzisiaj po raz kolejny przekonałam się jak dobra jest nasza polska kuchnia. Wiele dań można przerobić na wegetariańskie wersje. Wegetarianizm to nie tylko sałatki i surówki, którymi nie można się najeść ;). To także gęste i sycące dania. Po fasolce po bretońsku przyszła kolej na grochówkę. Grochówka wegetariańska jest przepyszna i niczym nie ustępuje tradycyjnej wersji. Tomek brał dokładkę 🙂
Składniki:
– 250g suchego grochu łuskanego
– 1 duża marchewka
– 1 duża pietruszka
– 2-3 ziemniaki
– 1 cebula
– 180g tofu wędzonego lub w sosie sojowym
– pieprz, sól
– 1 łyżeczka kurkumy
– 1 łyżka majeranku
– 1 łyżka sosu sojowego
1. Groch namocz na noc w zimnej wodzie.
2. Do garnka wlej 1,5 litra wody i wrzuć groch i zacznij gotować.
3. Pietruszkę i marchewkę zetrzyj na tarce lub zmiksuj w pojemniku blendera. Dodaj do zupy i gotuj aż groch będzie miękki (około 1 godziny).
4. Gdy groch będzie miękki dodaj sól, pieprz i odlej około 0,5 litra zupy do słoika. Odlaną zupę zmiksuj blenderem. Dzięki temu całość będzie bardziej gęsta ale nadal będą widoczne całe ziarenka grochu.
5. Wlej zmiksowaną zupę do garnka i dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki.
6. Na patelni podsmaż cebulę i pokrojone w drobną kostkę tofu.
7. Tofu i cebulę przełóż do zupy, dodaj kurkumę, majeranek i sos sojowy. Gotuj całość do momentu aż ziemniaki będą miękkie, a kawałeczki cebuli niewyczuwalne.
Gorącą zupę nalewaj na talerze, świetnie smakuje ze świeżym pieczywem.
Smacznego 🙂
.
Jak zawsze proszę o udostępnianie tego tekstu dalej, niech zdrowe przepisy idą w świat!
.
ŚNIADANIA DO POKOCHANIA to nasz e-book, w którym znajdziesz 29 przepisów na zdrowe i szybkie w przygotowaniu śniadania (wystarczy nawet 5 minut).
Zakochasz się w owsiankach, kaszy jaglanej czy kanapkach z roślinnymi pastami. A w weekend zaskoczysz rodzinę pysznymi plackami i naleśnikami. Wszystko w zdrowych wersjach, z dużą ilością owoców i bez dodatku cukru.
.