Jak zrobić chrupiące gofry w domu?

Jak zrobić chrupiące gofry w domu?

Jak zrobić chrupiące gofry w domu?

Cała moja rodzina bardzo lubi gofry. Robimy je w domu przez cały rok, ale gdy tylko przychodzi sezon na truskawki, to gofry pojawiają się u nas zdecydowanie częściej. Gofry jemy na śniadanie lub popołudniowy deser. Nie zawsze na słodko! W gofrownicy można zrobić również wytrawne gofry, które jemy z pastą z soczewicy lub sałatką warzywną. W tym tekście przedstawię kilka wskazówek i przepisów, które sprawią, że Twoje domowe gofry będą chrupiące.

.

Co zrobić, żeby gofry się udały?

1) Dobra gofrownica – na gofrownicy naprawdę nie warto oszczędzać. Gofrownice z teflonowymi płytami pozwalają na smażenie gofrów bez tłuszczu lub z jego minimalną ilością. Trzeba jednak uważać, aby ich nie porysować przy wyjmowaniu gofrów lub przy czyszczeniu. Ważna jest również moc urządzenia, najlepiej, aby była wyższa niż 1000W. Przez kilka lat korzystałam z urządzenia 3 w 1, które poza gofrownicą miało również nakładki do tostów i grilla, ale każde kolejne gofry wychodziły coraz gorzej, coraz częściej się przypalały, a ja miałam coraz mniej ochoty na ich robienie. Dopiero zakup urządzenia dedykowanego do gofrów sprawił, że robię je z przyjemnością i eksperymentuję z roślinnymi wersjami.

2) Gofrownica dobrze rozgrzana – zazwyczaj pierwszą rzeczą którą robię szykując gofry jest właśnie podłączenie gofrownicy do prądu. Gdy urządzenie się nagrzewa, ja biorę się za szykowanie ciasta na gofry.

3) Dać ciastu odstać 10-15 minut – gotowe ciasto na gofry dobrze jest odstawić na 10-15 minut i jeszcze raz wymieszać oraz sprawdzić jego konsystencję, szczególnie jeśli jest to przepis z mąką owsianą, która chłonie płyny i pęcznieje.

4) Gotowe gofry odłóż na kratkę – aby gofry lekko ostygły, ale nadal były chrupiące, nie odkładaj ich na talerz, tylko na kratkę, która odprowadzi wilgoć.

.

Zdrowe gofry dla dzieci

Gofry można zrobić na wiele sposobów. W sieci znajdziesz sporo przepisów na zdrowsze wersje tego przysmaku. Wiele mam wykorzystuje gofry, aby przemycić do posiłków dzieci warzywa. Do gofrów możesz dodać cukinię, marchewkę, szpinak, lub zrobić je z pełnoziarnistej mąki lub mąki z ciecierzycy i warto z tego korzystać! Od razu jednak uprzedzam, że takie “zdrowe” gofry nie będą tak delikatne i puszyste, jak te wykonane z białej mąki i jajek. Nadal jednak powyższe wskazówki pomogą Ci zrobić chrupiące gofry, a poniżej znajdziesz moje ulubione, sprawdzone przepisy.

Ciasto na gofry powinno być dość gęste, takie, aby trzeba je było lekko rozsmarować na gofrownicy.

chrupiące gofry

Gofry bez jajek i mleka

Składniki (na około 7 gofrów):
– 1 szklanka mąki pszennej
– 1 szklanka płatków owsianych zmielonych na mąkę
– 1 szklanka mleka roślinnego (używam sojowego ze względu na najwyższą zawartość białka)
– 1 łyżeczka sody
– 1 łyżeczka octu jabłkowego
– 3 łyżki oliwy z oliwek
– 2 łyżki ksylitolu

Wykonanie:
1. W dużym kubku lub miseczce wymieszaj mleko roślinne z octem. Odstaw na kilka minut, aby zaczęło się rozwarstwiać.

2. Płatki owsiane zmiksuj na mąkę. Ja mielę w Vitamixie, ale możesz to również zrobić małymi porcjami w młynku do kawy lub kupić gotową mąkę owsianą.

3. W dużej misce wymieszaj mąki i sodę.

4. Dodaj oliwę, mleko i 2 łyżki ksylitolu. Porządnie wymieszaj łyżką lub przy użyciu blendera ręcznego (ja używam końcówki blendera do ubijania piany).

5. Gofrownicę porządnie rozgrzej i posmaruj cieniutko olejem (opcjonalnie, w zależności od gofrownicy).

6. Wylewaj ciasto i piecz na złoty kolor (około 5-15 minut, czas pieczenia zależy od urządzenia i wykorzystanej mąki).

Gofry z mąki z ciecierzycy

Gofry z mąki z ciecierzycy

Składniki:
– 1 szklanka + 2 łyżki mąki z ciecierzycy
– 1 szklanka wody
– 1 łyżeczka soli
– ½ łyżeczki wędzonej papryki
– 1 łyżka płatków drożdżowych
– 1 łyżka oliwy
– 1 łyżka octu jabłkowego

Wykonanie:
1. Mąkę wymieszaj z wodą, przyprawami (sól, płatki drożdżowe, wędzona papryka), oliwą i octem. Ciasto powinno być gęste.

2. Gofrownicę porządnie rozgrzej. Posmaruj cienko lub spryskaj olejem.

3. Porcje ciasto przełóż na gofrownicę i piecz około 5-6 minut (czas może zależeć od mocy gofrownicy).

.

Jak odgrzać gofry?

Gotowe gofry można przechowywać w pojemniku w lodówce, a kolejnego dnia odgrzać. Sposobów na podgrzanie jest kilka, możesz to zrobić ponownie w gofrownicy, w tosterze, w piekarniku, a także na patelni i w kuchence mikrofalowej. Niestety gofry odgrzewane w mikrofali nie będą już chrupiące. Gofry możesz jeść też na zimno. Jeśli nam zostanie coś ze śniadania, to wkładam Hani do szkolnego pojemnika.

Ciekawostka, gofry możesz zrobić również bez gofrownicy, właśnie w mikrofalówce.  Potrzebujesz w tym celu foremki silikonowej w kształcie gofrów. Takie gofry nie są chrupiące jak te z gofrownicy, ale nadal mogą być ciekawym i bardzo szybkim deserem.

.

.

Darmowy e-book z przepisami
na zdrowe śniadania

zdrowe śniadanie

ŚNIADANIA DO POKOCHANIA to nasz e-book, w którym znajdziesz 29 przepisów na zdrowe i szybkie w przygotowaniu śniadania (wystarczy nawet 5 minut).

Zakochasz się w owsiankach, kaszy jaglanej czy kanapkach z roślinnymi pastami. A w weekend zaskoczysz rodzinę pysznymi plackami i naleśnikami. Wszystko w zdrowych wersjach, z dużą ilością owoców i bez dodatku cukru.

Pobierz darmowy e-book >>

.

Add your comment or reply. Your email address will not be published. Required fields are marked *