Owoce są nie tylko smaczne, ale też mają korzystny wpływ na zdrowie, samopoczucie oraz urodę. Ich obecność w codziennej diecie jest bardzo ważna. Jakie zalety mają owoce i dlaczego warto je jeść? Sprawdźmy!
Dlaczego warto jeść owoce?
Owoce są bogatym źródłem wielu składników odżywczych – witamin, błonnika pokarmowego oraz flawonoidów. To sprawia, że mają bardzo pozytywny wpływ na funkcjonowanie organizmu. Najważniejszym ich składnikiem są antyoksydanty, które pomagają zwalczać wolne rodniki, a tym samym też chronić organizm przed uszkodzeniami. Duża część owoców ma też niski indeks glikemiczny. Są to na przykład porzeczki, truskawki i maliny. Ich spożycie zalecane jest osobom, które zmagają się z nadwagą lub cukrzycą.
Regularne spożywanie owoców ma pozytywny wpływ na zwiększenie sprawności fizycznej, zmniejszenie ryzyka wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych oraz usprawnienie procesu trawienia. Niektóre skutecznie poprawiają też pamięć i koncentrację. Owoce bogate w antocyjany pomagają ponadto utrzymać prawidłowe widzenie. Niektóre mają też wpływ na poprawę stanu skóry, np. truskawki pomagają ją nawilżyć.
Kiedy jest najlepsza pora na owoce?
Owoce możesz dodać do dowolnego posiłku. Nie tylko zwiększą jego objętość, bez dostarczania dużej liczby kalorii, ale również pomogą Ci się odpowiednio nawodnić. Mitem jest, że nie można iść jeść po godzinie 16 lub 18.
Owoce możesz spożywać z musli, jogurtem, owsianką ale mogą być również składnikiem kolacyjnej sałatki czy dodatkiem do obiadu. Spożywając owoce bez dodatków między posiłkami, narażasz się na nagłe większe poziomu glukozy we krwi, a to może wpłynąć na wzrost łaknienia i chęć podjadania.
Które owoce warto włączyć do jadłospisu?
Z owoców można przygotować pyszny koktajl (najlepiej zielony ze szpinakiem lub jarmużem) lub sałatkę owocową. Dobrym pomysłem jest też przygotowanie świeżego soku, najlepiej w połączeniu z warzywami. Moja ulubiona mieszanka to marchew + burak +jabłko.
Oto kilka owoców, które warto włączyć do codziennej diety:
- Grejpfrut – pomaga obniżyć poziom cholesterolu, chroni przed nowotworami i wspiera przy kłopotach z dziąsłami.
- Banan – ma wysoką zawartość potasu, dzięki czemu sprawdzi się u osób z nadciśnieniem. Jest też źródłem błonnika i kwasu foliowego, a także witaminy C i witamin z grupy B.
- Truskawka – zawiera antyoksydanty, które chronią przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Do tego reguluje poziom cukru we krwi.
- Śliwka – poprawia trawienie i usprawnia przemianę materii.
- Żurawina – zapobiega infekcjom układu moczowego, nawilża skórę i reguluje jej pH.
- Jabłko – ma stosunkowo małą kaloryczność oraz niski indeks glikemiczny. Jest zalecane osobom chorym na cukrzycę lub hipoglikemię.
- Fioletowe winogrona – są źródłem antyoksydantów, obniżają ryzyko wystąpienia chorób serca.
Owoce to źródło witamin i składników odżywczych, które są niezbędne do utrzymania prawidłowych funkcji organizmu. Warto je spożywać każdego dnia i cieszyć się zdrowiem.
Artykuł Sponsorowany