Kasza gryczana z kalafiorem i porem

Kasza gryczana z kalafiorem i porem

Kasza gryczana z kalafiorem i porem

Dzisiaj bardzo prosty przepis na szybki obiad,  a przy okazji na uratowanie resztek, które już od dłuższego czasu leżą w lodówce.

Kasza gryczana z kalafiorem i porem powstała pewnego dnia, kiedy potrzebowałam obiad tylko dla mnie. Przeważnie w takich sytuacjach robię sałatkę i nawet jeśli mam ugotowaną kaszę, to jem ją na zimno. Tym razem jednak wrześniowa jesień za oknem sprawiła, że miałam ochotę na ciepłe danie i tak powstał nowy przepis 🙂

Robicie czasem takie spontaniczne nowe potrawy? Czy raczej trzymacie się przepisów?

Składniki:
– szklanka ugotowanej kaszy gryczanej
– ugotowany kalafior (około 1/4 dużego)
– 1 por
– 2 łyżki ajwaru, doprawionej pasty pomidorowej lub w ostateczności koncetratu pomidorowego
– 2 ząbki czosnku
– łyżka oliwy z oliwek
– sól, pieprz

Wykonanie:
1. Oliwę rozgrzej na patelni i podsmaż na niej pora pokrojonego w plasterki. Wyciśnij 2 ząbki czosnku (można pominąć, jeśli nie lubisz).

2. Gdy por zmięknie dodaj ugotowaną kaszę i kalafiora.

3. Dodaj ajwar lub inną pastę paprykową lub pomidorową, w ostateczności koncentrat i zioła prowansalskie. Wymieszaj, spróbuj i ewentualnie dodaj sól lub pieprz do smaku.

Smacznego 🙂

2 Comments

  • Marianna Posted 13 września 2017 14:48

    Kasza gryczana czy jaglana ? :))

    • Marysia Pabich Posted 13 września 2017 15:56

      Kasza gryczana 🙂 Dziękuję za zwrócenie uwagi, już poprawiam. Chociaż pewnie z jaglaną też by wyszło 🙂

Add your comment or reply. Your email address will not be published. Required fields are marked *