Dzisiaj bardzo prosty przepis na szybki obiad, a przy okazji na uratowanie resztek, które już od dłuższego czasu leżą w lodówce.
Kasza gryczana z kalafiorem i porem powstała pewnego dnia, kiedy potrzebowałam obiad tylko dla mnie. Przeważnie w takich sytuacjach robię sałatkę i nawet jeśli mam ugotowaną kaszę, to jem ją na zimno. Tym razem jednak wrześniowa jesień za oknem sprawiła, że miałam ochotę na ciepłe danie i tak powstał nowy przepis 🙂
Robicie czasem takie spontaniczne nowe potrawy? Czy raczej trzymacie się przepisów?
Składniki:
– szklanka ugotowanej kaszy gryczanej
– ugotowany kalafior (około 1/4 dużego)
– 1 por
– 2 łyżki ajwaru, doprawionej pasty pomidorowej lub w ostateczności koncetratu pomidorowego
– 2 ząbki czosnku
– łyżka oliwy z oliwek
– sól, pieprz
Wykonanie:
1. Oliwę rozgrzej na patelni i podsmaż na niej pora pokrojonego w plasterki. Wyciśnij 2 ząbki czosnku (można pominąć, jeśli nie lubisz).
2. Gdy por zmięknie dodaj ugotowaną kaszę i kalafiora.
3. Dodaj ajwar lub inną pastę paprykową lub pomidorową, w ostateczności koncentrat i zioła prowansalskie. Wymieszaj, spróbuj i ewentualnie dodaj sól lub pieprz do smaku.
Smacznego 🙂
2 Comments
Kasza gryczana czy jaglana ? :))
Kasza gryczana 🙂 Dziękuję za zwrócenie uwagi, już poprawiam. Chociaż pewnie z jaglaną też by wyszło 🙂