Nie ma lata bez kiszonych ogórków 🙂 Jedzone samodzielnie, na kanapkach oraz oczywiście w sałatkach i surówkach, zawsze są pyszne.
Poza smakiem, kiszonki mają również inne zalety, są źródłem bakterii probiotycznych, oraz jednym z najlepszych sposobów na przechowywanie warzyw na zimę. Warto kontynuować tradycję, którą od pokoleń przekazują sobie nasze babcie.
Najbardziej popularne kiszonki to ogórki, kapusta i buraki, ale kisić można również inne warzywa (kalafiora, rzodkiewki, marchew). Poniższy przepis na kiszone ogórki pochodzi z naszego e-booka Sekrety Kiszonek, znajdziesz tam również inne przepisy oraz garść praktycznych wskazówek.
Składniki (na litrowy słoik):
– 8-12 ogórków (w zależności od wielkości)
– 3 ząbki czosnku
– duży baldach kopru (idealnie jeśli nasiona kopru są już suche)
– 2 małe kawałki świeżego chrzanu (ok. 2 cm)
– liść chrzanu (można zrezygnować)
– 2 liście porzeczki (można zrezygnować)
– solanka 500 ml + 1/2 łyżki soli
Wykonanie:
1. Opłucz ogórki, obierz czosnek, chrzan pokrój na małe kawałki.
2. Do czystego słoika najpierw włóż przyprawy, a następnie ciasno układaj ogórki.
3. Zalej słoną wodą ogórki tak, aby były dokładnie przykryte. Zakręć słoik i odstaw.
4. Ogórki będą gotowe do zjedzenia już po 4 dniach.
Smacznego 🙂
.
Jak zawsze proszę o udostępnianie tego tekstu dalej, niech zdrowe przepisy idą w świat!
.
.