Pasta z zielonej soczewicy - Jak Zdrowo Żyć

Pasta z zielonej soczewicy

Pasta z zielonej soczewicy

Wegańska pasta z soczewicy. Przygotowuje się ją dość szybko dlatego często się u nas pojawia. Soczewicy nie trzeba długo moczyć więc pasta nie wymaga wcześniejszego planowania. W domu kanapki jemy rzadko ale czasami zdarza mi się za nimi zatęsknić i wtedy ta pasta jest idealna. Nadaje się także na kanapki na drogę.

Aktualnie jesteśmy w Szwecji, gdzie kanapek jemy zdecydowanie więcej, bo warzywa są tu bardzo drogie i niestety jemy ich mniej. Bardzo zasmakował nam chrupiący pełnoziarnisty chleb żytni, którego dodatkową zaletą jest cena 🙂 Bardzo duża paczka kosztuje tylko 5zł.

Składniki:
– 1 szklanka zielonej soczewicy
– 5 suszonych pomidorów z oleju
– 1/4 szklanki oleju z pomidorów
– sól, pieprz

Soczewicę zamocz na 30 minut we wrzątku, następnie ugotuj do miękkości (około 15 minut). Zmiksuj z olejem i przyprawami, dodaj drobno pokrojone pomidory i wymieszaj. Jeżeli pasta jest za gęsta możesz dodać trochę wody lub więcej oleju.

Ja kupuję suszone pomidory w Lidlu, są bardzo aromatyczne i nie trzeba ich dużo aby pasta dobrze smakowała.

Smacznego 🙂

6 Comments

  • Natalia Posted 17 czerwca 2014 22:49

    Oo robiłam taką ale z czerwonej soczewicy, niebo w gębie. Nadziałam nią naleśniki ale na chleb też super.

  • devi Posted 28 kwietnia 2015 11:26

    Tez zrobilam z czerwonej, bo tylko taka mialam…ale super naprawde, lepsza od fasolowej, ale mam pytanie 🙂 co myslicie o dodaniu papryki surowej i czosnku, a moze nawet sezamu i sloneczniku dla urozmaicenia 🙂 pozdrawiam serdecznie.

  • Ewa Posted 11 grudnia 2018 14:56

    Ile czasu można taka pastę trzymać w lodowce?

    • Marysia Pabich Posted 11 grudnia 2018 15:00

      Myślę, że 3 dni spokojnie wytrzyma.

  • rudoprzezzycie Posted 11 lutego 2019 17:24

    Pyszne to musi być i z chęcią takie kanapki skosztuje 🙂

Add your comment or reply. Your email address will not be published. Required fields are marked *