Wegańska pasta z soczewicy. Przygotowuje się ją dość szybko dlatego często się u nas pojawia. Soczewicy nie trzeba długo moczyć więc pasta nie wymaga wcześniejszego planowania. W domu kanapki jemy rzadko ale czasami zdarza mi się za nimi zatęsknić i wtedy ta pasta jest idealna. Nadaje się także na kanapki na drogę.
Aktualnie jesteśmy w Szwecji, gdzie kanapek jemy zdecydowanie więcej, bo warzywa są tu bardzo drogie i niestety jemy ich mniej. Bardzo zasmakował nam chrupiący pełnoziarnisty chleb żytni, którego dodatkową zaletą jest cena 🙂 Bardzo duża paczka kosztuje tylko 5zł.
Składniki:
– 1 szklanka zielonej soczewicy
– 5 suszonych pomidorów z oleju
– 1/4 szklanki oleju z pomidorów
– sól, pieprz
Soczewicę zamocz na 30 minut we wrzątku, następnie ugotuj do miękkości (około 15 minut). Zmiksuj z olejem i przyprawami, dodaj drobno pokrojone pomidory i wymieszaj. Jeżeli pasta jest za gęsta możesz dodać trochę wody lub więcej oleju.
Ja kupuję suszone pomidory w Lidlu, są bardzo aromatyczne i nie trzeba ich dużo aby pasta dobrze smakowała.
Smacznego 🙂
6 Comments
Oo robiłam taką ale z czerwonej soczewicy, niebo w gębie. Nadziałam nią naleśniki ale na chleb też super.
Tez zrobilam z czerwonej, bo tylko taka mialam…ale super naprawde, lepsza od fasolowej, ale mam pytanie 🙂 co myslicie o dodaniu papryki surowej i czosnku, a moze nawet sezamu i sloneczniku dla urozmaicenia 🙂 pozdrawiam serdecznie.
Myślę, że możesz dodać wszystko na co masz ochotę 🙂 Ja czasem daję oliwki lub kiszone ogórki. Można też zielone liście (rukolę lub czosnek niedźwiedzi).
Tutaj wersja z awokado: https://jakzdrowozyc.pl/pasta-zielonej-soczewicy-awokado-rukola/
Ile czasu można taka pastę trzymać w lodowce?
Myślę, że 3 dni spokojnie wytrzyma.
Pyszne to musi być i z chęcią takie kanapki skosztuje 🙂