Ten przepis pojawił się już w zestawianiu przepisów z awokado dla dzieci, ale jest tak pyszny, że zasługuje na wyróżnienie w oddzielnym wpisie.
Często kupuję awokado na zapas i trzymam w szufladzie, aby dojrzało, a później w lodówce. Przydaje się gdy nie mam nic zaplanowanego do jedzenia, ani czasu na szykowanie. Przygotowanie pesto z awokado i bazylii zajmuje tylko chwilę, a makaron gotuje się sam. Kilka minut i mam gotową podstawę obiadu, wystarczy tylko dodać surówkę.
.
Składniki (dla 1 osoby):
– 1/2 dojrzałego awokado
– 1 ząbek czosnku
– 5 łodyżek świeżej bazylii
– 3 łodyżki natki pietruszki
– łyżeczka soku z cytryny
– 2 łyżki płatków migdałowych
– łyżka płatków drożdżowych
– sól
.
Wykonanie:
1. Awokado przełóż do wysokiego pojemnika, dodaj posiekane zioła, wyciśnięty czosnek i pozostałe składniki.
2. Zmiksuj całość na pesto. Ja użyłam końcówki blendera typu żyrafa, ale jeżeli robisz pesto w większej ilości, to możesz zmiksować je również w pojemniku blendera.
3. Pesto wymieszaj z ugotowanym, gorącym makaronem.
Smacznego 🙂
.
Codziennie zastanawiasz się co zjeść na obiad?
Brakuje Ci czasu na gotowanie i pomysłów na zdrowe obiady w czasie pracy? Ciągle jesz kanapki lub sięgasz po dania typu fast-food?
Poznaj pomysły na obiady, których znajomi będą Ci zazdrościć!
Potrzebujesz tylko 30 minut, a gotując od razu na kilka dni, jeszcze mniej czasu, warto jednak mieć system, aby nie jeść ciągle tego samego. Chcesz sprawdzić czy moje sposoby zadziałają u Ciebie?
.
2 Comments
Przypomnialas mi że kupiłam nasiona bazylii. Najwyższa porą aby je zasiać ? Czuję wiosnę ☺
U mnie pomidorki i natka pietruszki czekają na zasianie, ale ciągle mamy wyjazdy i boję się, że nie przeżyją bez podlewania. Po świętach biorę się na całego. Mam nadzieję, że pogoda pozwoli już działać na balkonie 🙂