Na pierwszy poobozowy obiad miały być kotlety z soczewicy ale rano przyszło mi do głowy, żeby zamiast kotletów zrobić pierogi. Masa na kotlety posłużyła jako nadzienie, przepis na ciasto mam już swój ulubiony z pierogów z cukinią i pieczarkami, także długo się nie zastanawiałam i przystąpiłam do działania 🙂 Ciasto na pierogi zagniata się błyskawicznie, trochę więcej roboty było przy sklejaniu ale Tomek wałkował i też szybko poszło.Końcówkę ciasta wałkowała już Hania i zrobiła sobie pierogi z jagodami.
Jeżeli pieczone kotlety z soczewicy są dla Ciebie za suche, spróbuj tych pierogów. Ciasto jest chrupiące, a wnętrze idealnie wilgotne, nic się nie kruszy i nie wysypuje. Pyszne.
Składniki na farsz:
– 1 szklanka suchej zielonej soczewicy
– 1 cebula
– pęczek jarmużu lub innych zielonych liści
– sól, pieprz, sos sojowy, cząber, kolendra
1. Soczewicę zalej wrzątkiem na 30 minut. Odcedź i ugotuj do miękkości.
2. W dużej misce umieść soczewicę, pokrojone drobno liście i posiekaną cebulę, przyprawy. Całość zmiksuj końcówką blendera i ewentualnie dosyp więcej soli lub pieprzu.
Składniki na ciasto:
– 2 szklanki mąki pszennej
– 1 szklanka mąki orkiszowej pełnoziarnistej
– 1 szklanka ciepłej wody
– 1 łyżka oleju
– szczypta soli
1. Mąki wymieszaj na stolnicy.
2. Zalej wodą, dodaj sól i olej. Wyrób gładkie ciasto.
3. Z ciasta odrywaj kawałki wielkości orzecha włoskiego i rozwałkuj na cieniutkie kółeczka. W ten sposób nie powstają brzegi, które trzeba by ponownie wałkować.
4. Do środka każdego nakładaj farsz i zalepiaj.
5. Piecz około 15 minut w 180 stopniach, aż będą rumiane. Na ostatnie 5 minut włączam termoobieg, wtedy ładnie się rumienią.
W czasie kiedy pierogi się pieką można posprzątać i przygotować surówkę 🙂
Smacznego!
4 Comments
Marysia, gdzie kupujesz jarmuż?
Ja pierogi z Twojego przepisu robiłam z mąki orkiszowej z dodatkiem żytniej razowej bez pszennej były świetne:)
Jarmuż mam z działki mojej mamy. Kupić można w Łodzi w Selgrosie oraz w Pabianicach na dużym rynku (ale to chyba trzeba wiedzieć u której kobitki).
Mnie ciasto bez białej mąki wychodzi nieelastyczne i nie chce się wałkować 🙁 chyba muszę jeszcze poćwiczyć
Duże pierogi wychodzą z tego przepisu ?
Nam wyszło około 15 dużych pierogów i jeszcze zostało ciasta na 6 małych z jagodami dla dziecka. 15 sztuk wystarczy na obiad dla 3 osób.