Kolejny przepis na wykorzystanie kalafiora, tym razem proponuję zrobić z niego puree i w ten sposób zastąpić ziemniaki. Przepis na pieczonego kalafiora bardzo Wam się spodobał i mam nadzieję, że tak będzie i tym razem.
Przeważnie nie mówię Tomkowi z góry co je i sprawdzam czy pozna z czego zrobiona jest dana potrawa. Kiedy zrobiłam pierwszy raz to puree, Tomek myślał, że to ziemniaki 🙂 Dałam tylko jeden ząbek czosnku, ale spokojnie możecie próbować z większą ilością jeśli lubicie czosnkowe dania.
Zanim przejdziemy do przepisu, krótkie porównanie dlaczego warto do obiadu jeść kalafiora zamiast ziemniaków 🙂
Porównanie dla 100 kcal gotowanego warzywa (kalafiora lub ziemniaków)*:
Kalafior | Ziemniaki | Wnioski | |
gramy produktu | 435 g | 117 g | kalafiora możesz zjeść prawie 4 razy więcej! |
błonnik | 10 g | 2,4 g | kalafior ma 4 razy więcej błonnika |
białko | 8 g | 2 g | kalafior ma 4 razy więcej białka |
witamina C | 193 mg | 8,7 mg | kalafior ma aż 22 razy więcej witaminy C |
* Na podstawie danych z Cronometer.
>
A teraz przepis:
Składniki (na 2 osoby):
– 1/2 kalafiora
– 1 ząbek czosnku
– 1 łyżka oliwy z oliwek
Wykonanie:
1. Kalafiora umyj i podziel na różyczki.
2. Ugotuj w małej ilości wody do miękkości (około 15 minut).
3. Czosnek drobno posiekaj i podsmaż na oleju.
4. Z kalafiora odlej wodę, jeśli jakaś została po gotowaniu. Dodaj podsmażony czosnek z olejem i zmiksuj lub rozgnieć kalafiora na puree.
Smacznego 🙂
.
5 Comments
Czy byłaby różnica w smaku czy konsystencji gdyby kalafiora ugotować na parze a nie w wodzie? Zdecydowanie wolę warzywa gotowane w taki sposób.
Myślę, że nie będzie różnicy. Ja gotuję w 1 cm wody, więc różyczki nie są nawet całe zamoczone. Czasami to praktycznie nie ma co odlewać, więc to prawie jak na parze wychodzi.
super przepis muszę wypróbować 🙂
Sorry, ale zawiodłam się sromotnie. Jest to niestety niesmaczne połączenie: kalafiora z czosnkiem.
Rozumiem, nie każdemu wszystko musi smakowac.Dziękuję za zostawienie opinii. Pozdrawiam