Zielona soczewica jest bardzo dobrym źródłem białka, składników mineralnych (wapń, fosfor, żelazo), a także błonnika. Jest nie tylko zdrowa ale i wygodna do wykorzystania w kuchni bo nie trzeba jej długo moczyć. Może być stosowana w zupach, sosach, kotletach i sałatkach.
Przeczytaj dlaczego warto jeść soczewicę – klik!
Jeżeli lubisz smak suszonych pomidorów koniecznie spróbuj tej potrawy 🙂 Jest bardzo prosta w przygotowaniu, ponieważ aromatyczne suszone pomidory nadają wspaniały smak i nie ma już problemu z doprawianiem. Do tego dowolna surówka i wartościowy obiad gotowy.
Składniki (na 2 porcje):
– 1 szklanka zielonej soczewicy
– 1 cebula
– 2 ząbki czosnku
– 8-10 suszonych pomidorów w oliwie
– sól, pieprz
– 2 łyżki płatków drożdżowych
– 8-10 zielonych oliwek (opcjonalnie)
Wykonanie:
1. Zieloną soczewicę zalej wrzątkiem na 30minut.
2. Odcedź i ugotuj do miękkości (około15minut) w osolonej wodzie.
3. W drugim garnku podgrzej oliwę z pomidorów i zrumień pokrojoną cebulę i czosnek.
4. Suszone pomidory pokrój w paseczki i podsmaż z cebulą.
5. Na koniec dodaj soczewicę i pokrojone w plasterki oliwki. Wymieszaj, przypraw do smaku solą, pieprzem i płatkami drożdżowymi.
Tak przygotowana soczewica z suszonymi pomidorami najlepiej smakuje z brązowym ryżem lub pełnoziarnistym makaronem i dowolną surówką.
Smacznego! 🙂