Surówka z kalafiora pojawia się u nas coraz częściej. Poprzednia wersja była z pomidorem i groszkiem, a tym razem chcę się podzielić przepisem zainspirowanym surówką serwowaną w GreenWayu. Połączenie kalafiora, ogórka i koperku bardzo mi zasmakowało. Do tej pory koperek kojarzył mi się tylko z kiszonymi ogórkami, a okazuje się, że jego smak świetnie się komponuje także w surówkach oraz pastach do chleba. Idealnie pasuje także do pasty z zielonej soczewicy.
Surówka z kalafiora z koperkiem to smak lata, zielony ogórek nadaje jej świeżości i lekkości.
Składniki(dla 2 osób):
– 1/3 kalafiora
– 2 małe zielone ogórki
– 2 łodygi koperku
– 2 łyżeczki ksylitolu
– 1 łyżka oliwy z oliwek
– odrobina soli
1. Kalafiora umyj i rozdrobnij w pojemniku blendera lub drobno posiekaj.
2. Ogórki obierz i zetrzyj na tarce. Koperek drobno posiekaj.
3. Ksylitol rozpuść w łyżce ciepłej wody i łyżce oliwy. Takim sosem polej surówkę i wymieszaj.
Smacznego 🙂