Pisałam ostatnio o tym jak jeść więcej warzyw zimą i polecałam surówki z kapusty, pora oraz warzyw korzeniowych.
Dlatego dzisiaj dzielę się błyskawicznym przepisem na surówkę z selera. Do tej pory seler pojawiał się u nas tylko w zupach, napisałam nawet na FB, że jest to mniej lubiane warzywo, ale dzięki tej surówce to się zmieni 🙂
Składniki:
– 1/2 dużego selera
– 1/2 jabłka
– rodzynki
– jogurt naturalny (u mnie sojowy lub kokosowy)
Wykonanie:
1. Selera i jabłko zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
2. Rodzynki przelej wrzątkiem lub namocz w wodzie (jeśli nie lubisz bardzo suchych).
3. Warzywa wymieszaj z rodzynkami i jogurtem (ilość dobierz do swojego smaku).
Smacznego!
.
Pamiętajcie, że warzywa powinny znajdować się w każdym naszym posiłku w dużych ilościach. Plasterek pomidora na kanapce się nie liczy! Surówka z selera, marchwi, pietruszki czy kapusty, może być również dodatkiem do kanapek na kolację, a nawet na śniadanie.
Mnie w przygotowaniu surówek bardzo pomaga szatkownica (nakładka na maszynkę do mięsa, która kilka lat leżała nieużywana). Dzięki niej przygotowanie surówek jest szybkie i nie boję się o swoje palce. Sprawdź cenę szatkownicy na Ceneo >>
.
ŚNIADANIA DO POKOCHANIA to nasz e-book, w którym znajdziesz 29 przepisów na zdrowe i szybkie w przygotowaniu śniadania (wystarczy nawet 5 minut).
Zakochasz się w owsiankach, kaszy jaglanej czy kanapkach z roślinnymi pastami. A w weekend zaskoczysz rodzinę pysznymi plackami i naleśnikami. Wszystko w zdrowych wersjach, z dużą ilością owoców i bez dodatku cukru.
.