Zastanawiasz się co zrobić z kaszy gryczanej na obiad?
Dla mnie to fajna baza do przygotowania dowolnego kaszotto. Sprawdź czy masz w lodówce warzywa, idealnie pasuje cukinia, marchewka, brukselka, brokuł, kalafior. Do tego źródło białka, strączki i pestki. Pomimo tego, że w kaszy są warzywa, dodaj surówkę lub kiszoną kapustę.
Taki szybki obiad z kaszą gryczaną przygotujesz w 15 minut.
Składniki:
– cukinia
– 2 ząbki czosnku
– 6 suszonych pomidorów
– słoik ciecierzycy
– 6-10 pieczarek
– kubek 300 ml kaszy gryczanej
– tymianek, sól, płatki drożdżowe
– oliwa
Wykonanie:
1. Na oliwie podsmaż pokrojoną w kostkę cukinię, czosnek, suszone pomidory oraz pieczarki.
2. Ciecierzycę odcedź i przepłucz na sitku.
3. W oddzielnym garnku ugotuj kaszę.
4. Gdy kasza będzie ugotowana, a cukinia zmięknie, całość wymieszaj.
Zjedliśmy z naszą ulubioną surówką z pora, kiszonego ogórka, jabłka i groszku 🙂
Smacznego 🙂
.
Dlaczego warto jeść kaszę gryczaną?
Chociaż kasze kojarzą nam się z węglowodanami, to kasza gryczana jest również dobrym źródłem białka (zawiera wszystkie aminokwasy egzogenne). Znajdziemy w niej również błonnik, witaminy z grupy B, magnez, żelazo i cynk.
.SzSzzsf
Szukasz zdrowych i szybkich przepisów na obiady dla całej rodziny?
Sprawdź mój e-book obiadowy >>
Znajdziesz tam 48 przepisów, w tym syczące sałatki, obiady z różnymi kaszami i makaronem.