Surówka z pora

Surówka z pora

Surówka z pora

Dzisiaj polecam smaczną, szybką i bardzo zdrową surówkę. Surówka z pora pojawia się u nas bardzo często i wszystkim smakuje. Na początek przepis a potem  parę słów o zaletach zdrowotnych tej idealnej na zimę surówki.

Składniki (dla jednej osoby):
– 1 mały por (lub pół dużego)
– 1 ogórek kiszony
– 1/2 jabłka
– kilka łyżek ugotowanej fasoli mung, zielonej soczewicy lub groszku konserwowego
– 1 łyżka pasty tahini (ewentualnie majonezu)
– sól, pieprz


1. Pora pokrój na małe kawałki, ogórek i jabłko zatrzyj na tarce.

2. Dodaj ugotowaną fasolę, soczewicę lub groszek, sól, pieprz i łyżkę tahini (jest to pasta w 100% z ziaren sezamu, która u mnie zastępuje majonez).

3. Wymieszaj i gotowe 🙂

Kwaśny ogórek i słodkie jabłko neutralizują ostry smak pora i całość jest pyszna.Wszystkie składniki są dostępne zimą, także można powiedzieć, że teraz jest sezon na tę surówkę.

Por (podobnie jak cebula) ma działanie przeciwwirusowe, obniża stężenie cholesterolu we krwi, a także jest naturalnym prebiotykiem (źródłem pożywienia dla dobrych bakterii), przez co pobudza rozwój flory jelitowej.

Dodatkowo zawiera:

– witaminy A,E,C,B1,B2,PP

– magnez, potas, fosfor, kwas foliowy, żelazo

Smacznego 🙂

surówka z pora

2 Comments

  • Andrzej Posted 3 listopada 2015 21:11

    Bardzo dobra surówka. Jeśli trafię świeżego pora i jabłko lekko kwaskowate, wtedy smakuje najlepiej.

    • Marysia Pabich Posted 3 listopada 2015 22:06

      Cieszę się, że smakowała. To moja ulubiona surówka 🙂

Add your comment or reply. Your email address will not be published. Required fields are marked *