Dzisiaj polecam smaczną, szybką i bardzo zdrową surówkę. Surówka z pora pojawia się u nas bardzo często i wszystkim smakuje. Na początek przepis a potem parę słów o zaletach zdrowotnych tej idealnej na zimę surówki.
Składniki (dla jednej osoby):
– 1 mały por (lub pół dużego)
– 1 ogórek kiszony
– 1/2 jabłka
– kilka łyżek ugotowanej fasoli mung, zielonej soczewicy lub groszku konserwowego
– 1 łyżka pasty tahini (ewentualnie majonezu)
– sól, pieprz
1. Pora pokrój na małe kawałki, ogórek i jabłko zatrzyj na tarce.
2. Dodaj ugotowaną fasolę, soczewicę lub groszek, sól, pieprz i łyżkę tahini (jest to pasta w 100% z ziaren sezamu, która u mnie zastępuje majonez).
3. Wymieszaj i gotowe 🙂
Kwaśny ogórek i słodkie jabłko neutralizują ostry smak pora i całość jest pyszna.Wszystkie składniki są dostępne zimą, także można powiedzieć, że teraz jest sezon na tę surówkę.
Por (podobnie jak cebula) ma działanie przeciwwirusowe, obniża stężenie cholesterolu we krwi, a także jest naturalnym prebiotykiem (źródłem pożywienia dla dobrych bakterii), przez co pobudza rozwój flory jelitowej.
Dodatkowo zawiera:
– witaminy A,E,C,B1,B2,PP
– magnez, potas, fosfor, kwas foliowy, żelazo
Smacznego 🙂
2 Comments
Bardzo dobra surówka. Jeśli trafię świeżego pora i jabłko lekko kwaskowate, wtedy smakuje najlepiej.
Cieszę się, że smakowała. To moja ulubiona surówka 🙂